Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Lyönnin syntymä 

Repen palsta: Lyönnin syntymä 

Olen valmentanut, ohjannut, pelannut ja seurannut tenniksen pelaamista vuosien varrella. Paljon! Olen nähnyt ihmisiä pallon parissa, siirrellen sitä verkon yli toiselle mailasta mailaan tai toisen ulottumattomiin. Ja ihmetellyt, mistä hyvät lyönnit syntyvät. Tai sitten eivät synny. 

Helpolta näyttävä tehtävä on vaikeampi kuin tavis saattaa kuvitella, varsinkaan jollei ole itse kokeillut. Miten saadaan pallo haluttuun paikkaan, halutulla muodolla ja vauhdilla?  

Valmennuksissa ohjeita piisaa, auttamaan ja paineistamaan. Aikaista reagointia, hartioiden kääntöä, sijoittumisliikkumista, tilaa svingille, osuma edessä sopivan kaukaa vartalosta, ote kohdilleen ja lisäksi jalat myötäilemään painon siirtoa. Tämän jälkeen pitää vielä onnistua ilman hammasta purren riipaisua? 

Erään kerran vedimme Taiviksessa perustreeniä, takakenttäpelin teeman mukaisesti löimme palloa kenttään hyvällä syvyydellä. Haimme marginaalia verkon suhteen ja jahtasimme hyvää suunnattua osumaa. Homma kulki jotenkin, muttei ihan niin kuin kuuluisi. Ohjasin ja neuvoin. Ei auttanut, varsinkaan Tuulaa (nimi ehkä keksitty). Lopulta annoin periksi. Ensi kertaan, palataan asiaan, ajattelin.  

Harjoitus eteni ja siirryimme avoimempaan vaiheeseen kokeilemaan treenattua asiaa. Ja kas kummaa, Tuulan pallo tuli aina kohdilleen, nätisti ja tarkkaan, vaivattomasti. Mitä tapahtui? 

Tämä alkoi jo aikaisemmin, mutten ollut huomannut. Kysymällähän se selvisi minulle, sillä selittämisen sijaan tajusin kysyä! Tuulan vastaus oli ytimeen osuva, kun utelin, mitä hänessä oli tapahtunut. “Löytyi rauha.” 

Olisiko mahdollista ajatella, että peli tarvitsee meiltä lyöntejä? Virittäydytään pelin rytmiin ja kuullaan kutsua? Pyritään lukemaan peliä ja reagoidaan vaistolla. Vähättelemättä osaamista ja toistoilla hankittuja taitoja ei voida kiistää faktaa, että mielialalla on suuri merkitys. Se estää ja mahdollistaa. 

Pelin ymmärrystä voi opiskella. Hyökkäyksien rakentelua, pisteiden lopetusta, puolustamista neutralisoimalla tai kääntämällä voittolyöntiin epätoivosta. Tai miten syöttö ja palautus nivoutuvat pisteeseen? 

Kun on ymmärrys pelitilanteiden luonteesta, niin omasta osaamisesta löytyy yllättävää syvyyttä.  

Kunhan on rauha. 

 

Rauhaa odotellessa, peli-iloa! 

 

  1. Repe