Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Sujuu kuin tanssi

Repen palsta: Sujuu kuin tanssi

Sujuu kuin tanssi

Tennis on paljon enemmän kuin pelkkä fyysinen laji; se on taidetta, jossa rytmi on avainasemassa. Rytmin merkitys tenniksessä on verrattavissa taiteen maailmaan, missä liike ja ajoitus luovat harmoniaa kaaokseen. Tai toisin päin.

Kun tennispelaaja löytää oman rytminsä, hän ymmärtää miten liikkua kentällä sekä miten vuorovaikutuksessa pelipartnerin kanssa luodaan kaunista, sulavaa ja tehokasta (jossain mielessä!) peliä. Peliin tulee tyyliä.

Rytmin löytyminen ja sen ylläpitäminen verrattavissa taiteilijan työskentelyyn.

Jokainen siveltimen veto, jokainen askel ja jokainen nuotti muodostavat yhtenäisen, kauniin kokonaisuuden. Näin ajatellen tenniksen rytmin ymmärtäminen ja sen hyödyntäminen ei ole vain tekninen taito, vaan se on myös tapa ilmaista itseään pelissä, tuoda esiin pelaajan yksilöllistä tyyliä ja luonnetta.

Nyt kun olemme ymmärtäneet rytmin merkitystä tenniksessä, katsotaanpa, miten se ilmenee käytännössä.

Liikkuminen kentällä, ajoituksesi, juokseminen ja tasapainoilu, heilahdukset – se on kaikki kuin tanssimista kappaleen tahtiin. Tenniksessä rytmi tarkoittaa liikkeidesi synkronointia pallon kanssa. Se tekee parhaimmillaan pelistäsi sujuvaa, kuin liukuisit kentällä.

Hyvä jalkatyö tenniksessä on kuin jalkojen naputtelua tarttuvaan rytmiin lempi kappaleen soidessa. Kyse on liikkumisesta palloa myötäillen ja sen tahtiin, pomppujen ja osumien sanelemana. Kun saat kiinni tahdista voit alkaa leikitellä tempon kanssa, nopeuttaa, hidastaa…pidentää painon siirtoa osumavaiheessa ja lyhentää ylävartalon kiertymistä blokatessasi syötön palautusta jne jne.
Nyt tulee tärkeää tietoa! Rytmiä hakiessa etsi ensin tahti. Pomp-pu, pomp-pu…alas, ylös ja veto…lataa ja laukaise, Ams-ter-DAM, miten vaan haluat. Laske tai hyräile, kaikki toimii.

Entä sitten heilautuksesi? Kuvittele, että se on kuin siveltimen veto maalauskankaalle. On aloitus, siveltimen asettaminen kankaalle, päättäväinen veto, ja sitten sulava viimeistely nostamalla kevyesti irti kankaasta. Jokaisen osan täytyy virrata sujuvasti seuraavaan. Jos hosut ja kiirehdit, koko rytmi menee sekaisin – aivan kuin maalaisit epätasaisin vedoin.

Älä unohda palloa. Sillä on oma tahtinsa, tahdit vaihtelevat kuin musiikissa. Joskus vaihtelu on nopeaa, vaatien nopeita, teräviä vastauksia. Toisinaan se on hitaampaa, mahdollistaen virtaavampia, monimutkaisempia liikkeitä. Sopeudu pallon tahtiin.
Kuten tanssissa, harjoittelu on avainasemassa. Mitä enemmän harjoittelet tenniksen liikkeitäsi ja lyöntejäsi, sitä luonnollisemmiksi ne tulevat. Lopulta pelisi rytmi tuntuu vaistonvaraiselta, kuin itsestään tempautuisit pelin kulkuun.

Loppujen lopuksi tenniksen rytmi tulee kehon ja mielen yhteistyöstä, harmoniasta – liikkeistäsi, lyönneistäsi, pallosta.
Vähitellen huomaat, että kenttä muuttuu näyttämöksesi.

Terveisin

Repe