Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Vapaa käsi tenniskentällä

Repen palsta: Vapaa käsi tenniskentällä

Voiko olla enemmän tennistermi kuin vapaa käsi? Tavallinen ihminen tuskin tietää, että kämmenlyönnissä ja lentolyönneissä, smasheissa ja joidenkin klassisesta tyylistä pitävien rystyissä, slaisseissa ja stoppareissa on vapaa käsi.

Syötössä vapaa käsi joutuu vaativiin hommiin, kun tarvitaan pallon nosto ihanteellisen osumakohdan yläpuolelle, noin muutaman vaaksan verran. Muuten monella pelaajalla käsi, joka ei osaa kirjoittaa, tyytyy huilaamaan suurimman osan ajasta olettaen, ettei sille ole käyttöä. Mutta, vapaa käsi voi olla väärässä.

Vapaalle kädelle on käyttöä
Tasapainon ylläpidossa vapaa käsi toimii vastapainona. Se voi olla hieman heppoinen mutta on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Kurkotan lyöntiin ja vapaata kättä on kiittäminen, etten kellahda nurin, kun se ojentuu vastaliikkeeseen, kurotukseen toiselle puolelle vartaloa haroen tyhjää.

Vapaa käsi auttaa otteen justeerauksessa, sillä valmiusasennossa en vielä aavista, mitä tuleman pitää ja reagointivaiheessa tarvitaan otteeseen tarkennusta. Silloin olen iloinen, että vapaa käsi on hereillä ja kannattelee mailaa vartalon edessä. Ei roiku maila, mailakäsi voi hellittää hieman ja hakeutua tilanteeseen sopivaan otteeseen.

Vapaa käsi voi osallistua lyöntivetoon valmistautumiseen kuljettamalla mailaa lyöntipuolelle, mailan varresta kannattelemalla. Näin mailan svingiin valmiiksi asettaminen eli ”taaksevienti” tapahtuu hartiakierrolla ja keskivartaloon latautuu voimaa, josta voit ponnistaa lyöntivetoon. Kiitos vapaa käsi, ilman sinua olisin vain heilutellut käsivartta!

Ja lopuksi vielä megavinkki: Anna vapaan käden kantaa mailaa pisteiden välissä. Mailakäsi saa levätä ja näytät ammattilaiseslta. Kun vielä julistat pistetilanteita pro-kielellä (viis-viis, kolme-nolla jne. jne.) vaikutelma on täydellinen ja vastustajalta pääsee ilmat egosta pihalle.

T. Repe

Teksti: Repe Jokinen