Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Näin lisäät vauhtia syöttöösi!

Repen palsta: Näin lisäät vauhtia syöttöösi!

Tätä kysellään usein: Miten saisin syöttöni lähtemään lujempaa?

Siihen on toki valmentajalla muutama vinkki tarjolla, mutta ensin on hyvä pysähtyä miettimään syötön käyttöä pelissä. Pisteen avauksen sijoittamisen tarkkuus ja kierteet ovat ihan yhtä tärkeitä ominaisuuksia kuin vauhti. Eli pidetään kokonaisuus mielessä: syötön on tarkoitus antaa pisteen ensimmäiselle lyöjälle etulyöntiasema ja sen voi saavuttaa monin eri tavoin ja niitä vaihtelemalla.

Mutta jos kerran vauhtiin on lisätarvetta, kolme asiaa on hyvä pitää mielessä.

Rentous on ensimmäinen. Eräs oppilas löysi viime treeneissä vanhan viisauden: ”Kun ei yritä liikaa, lähtee lujempaa”. Rennolla asenteella ote mailasta tulee pehmeäksi ja lyönti tarkaksi. Liika puristus sen sijaan kuristaa voiman pois ja osumatarkkuudesta tulee karkea.

Toinen seikka muistettavaksi on rentous. Rennolla meiningillä vartalon liikkeiden koordinoituminen onnistuu jouhevammin kuin saksalaisen insinöörin asenteella (autoteollisuudessa toimiva) tehty töksäytys. Jalkojen ja vartalon tuottaman voiman kanavoituminen mailaan on liikeketjun tulos ja liikeketjua ohjaillaan mielikuvien luomalla tuntumalla, ei yrittämällä.

Kolmas ja kenties tärkein asia on rentous. Rennosti tehty liike soljuu saumattomasti pelin seuraavaan tilanteeseen, tasapaino löytyy nopeasti ja päästään palauttamaan palautunutta syöttöä. Lyöntiin ”jääminen” on tenniksen perisyntejä, rento mieli pysyy pelin muuttuvissa tilanteissa mukana.

Jos näiden kolmen vinkin lisäksi halutaan vielä lisää tehoja, on rytmin kautta hyvä aloittaa tehojen hakeminen. Siinä on hyvä olla rento, eikä saa murehtia liikaa.

Teksti: Repe Jokinen