Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Yritteliästä kokeilua

Repen palsta: Yritteliästä kokeilua

Teen otteluun suunnitelman. Game plan! Listaan mielessäni, mitä haluan saada aikaiseksi ja miten lähden sitä tavoittelemaan. Reagoin hyvästä valmiusasennosta hartioita kääntämällä ja sijoitun palloon tilaa tehden, jotta rennolle svingille jää tilaa. Lyöntivalinnoissa suosin krosseja neutraaleissa tilanteissa, vastustajan lyhyistä lyönneistä painostan, pusken hyökkäykseni pitkin linjaa tai vastustajan heikolle puolelle. Jne. jne. jne.

Mutta mitä tarkemman ja laajemman, valintoja valmiiksi sisältävän suunnitelman teen, sitä suurempi riski on, että ainakaan näin asiat eivät toteudu.

Kun haluaa uutta ja parempaa, pitää uskaltaa etsiä. Ota rohkeasti utelias ja yritteliäs asenne.

Toisin sanoen, kun haluan kehittää pelaamistani ja löytää uusia ulottuvuuksia tenniskentällä, on minun kokeiltava.  Erehtyä. Tehdä virheitä. Ja onnistua. Ja taas tehdä virheitä. Miten tässä tilanteessa edetään? Miten virhesumasta päästään kohti parempaa pelaamista? Onko erhe virhe vai onko kenties tekemisessä vikaa, jos toistotreeni ei auta skarppaamaan osumaa?

Nyt on valmentajalle käyttöä. Hän kartoittaa kanssasi vaihtoehtoja ja karsii toivottomat vaihtoehdot pois. Niitä ei tarvitse pitkään kokeilla, asiantuntija on ne jo kokeillut ja tehnyt aikanaan virheet puolestasi. Ei kannata esimerkiksi puristaa mailaa tärkeissä palloissa tai lyödä isosti, jos on kiire.

Paras asiantuntija on eniten virheitä tehnyt!

Kokeiltaessa muista, että se on toimintamalli, joka on luotu epäonnistumaan ja onnistumaan. Poimi onnistumisia ja tiputtele pois epäonnistumisia. Erehdyksiä ja virheitä voit korjailla ja käyttää oppimiseen. Mutta viallisiin yrityksiin ei pidä tuhlata aikaa.

Ajattelu on sallittua. Suurimmat kehitysaskeleet otat, kun löydät pientä parannusta mahdollisimman usein toistuviin seikkoihin. Satoja kertoja tunnissa toistuva tekeminen vähän paremmin tehtynä vuoden ajan tuo sinulle enemmän pisteitä kuin yksittäinen sankariteko.

Repe Jokinen