Etusivu > Ajankohtaista > Ministeri Pertti Salolainen: Tennis ei ole pelkästään liikuntaa ja urheilua, tennis on sosiaalinen laji

Ministeri Pertti Salolainen: Tennis ei ole pelkästään liikuntaa ja urheilua, tennis on sosiaalinen laji

Tennis ei ole pelkästään liikuntaa ja urheilua, tennis on sosiaalinen laji

Taivallahden Tennishallin ovesta astuu sisään hymyilevä ministeri Pertti Salolainen. Suomen suurlähettiläänäkin toiminut Salolainen pelaa tennistä entisten diplomaattiystäviensä kanssa kahtena aamuna viikossa. Yhtä tärkeää kuin peli on pelien jälkeinen kahvihetki.

“On erittäin arvokasta viettää aikaa entisten kollegoiden kanssa ja puhua ulkopolitiikkaa. Tenniksessä korostuu erityisesti sosiaalinen puoli”.

Salolaisen oma laji on ollut lapsuudesta alkaen uinti, josta hän on saanut SM-pronssia. Uinti ja luonnossa liikkuminen ovat pysyneet matkassa mukana koko elämän. Lapsuutensa Stadissa viettänyt Salolainen pyöräili lapsena Taivallahden massoille ihailemaan tennistä ja ajatteli:

“Tennis on upeata, jos sitä osaisi pelata. Hienompien ihmisten touhua!”.

Tenniksellä ja golfilla on aiemmin ollut elitistinen maine. Kansanlajeiksi tennis ja golf ylsivät vasta myöhemmin. Salolainen onkin äärettömän iloinen, että Suomesta tulee nykyisisin hyviä tenniksen ja golfin pelaajia.

“En olisi yhtään hämmästynyt, vaikka Ruusuvuori voittaisi kenet tahansa”, iloitsee Salolainen.

Tennismailaan Salolainen pääsi itse tarttumaan vasta aikuisiällä, ollessaan 60-luvulla Yleisradion Lontoon kirjeenvaihtajana.

“Kokeilin lajia Suomen sotilasasiamiehen kanssa Lontoon kaupungin kentillä sekä sekä BBCn toimittajien kanssa. Mailana oli Dunlopin puumaila.”

Tennisharrastus pysyi tämän jälkeen mukana välillä vähemmän ja välillä enemmän.

Eduskunnan väistötilasta olisi löytynyt monitoimihalli, jossa olisi ollut edellytykset pelata tennistä.

”Se ei pinnoitukseltaan ollut jaloilleni sopiva”, muistelee Salolainen.

Ministerivuosinaan Salolainen pelasi Tennispalatsissa kukonlaulun aikaan klo 7.30–8.30 ennen kuin ministerin työpäivä alkoi. Usein pelikaverina oli Veli Sundbäck.

“Joskus takana oli vain neljän tunnin unet, ja silti menimme pelaamaan”, muistelee Pertti

Ollessaan Suomen suurlähettiläänä Lontoossa Pertti pelasi viikoittain Ruotsin suurlähettilään kanssa Queens Clubin sisäkentillä ja joskus nurmikentillä.

“Muistan kerran, kun kostea nurmikenttä sai minut liukastumaan ja vasempaan jalkaan tuli iso revähdys.”

Pertti palaa vielä vuosittain Englantiin, jossa hänen brittiystävänsä järjestävät elokuussa ystävyystennisottelun.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tennistä pelaavat elävät pidempään. Tänä vuonna 84 vuotta täyttävä Salolainen uskoo, että tenniksessä myös sosiaalinen puoli on pitkän iän salaisuus.

“Minä tykkään pelata ystävien kanssa. Tenniksessä korostuu minulle sosiaalinen puoli vahvasti. Arvelen, että terveyden ja pitkän iän salaisuus ovat juuri urheilu, luonnossa liikkuminen sekä terveelliset elämäntavat.”

Salolainen kiittelee, kuinka hienoa työtä seurat tekevät lasten ja nuorten liikuttamisen sekä harrastamisen eteen. HVS:n toiminnanjohtaja Pekka Mäkelää Salolainen kehuu tenniksen puolesta puhujaksi.

Onko Pertillä itsellään tavoitteita oman tenniksen suhteen?

“Tennis on ollut minulle aina vaikea laji. Syöttöä pitäisi opetella.“