Etusivu > Ajankohtaista > U18 vastuuvalmentaja Samu Hartikainen: Tenniksessä kiinnostaa lajin monipuolisuus ja haastavuus

U18 vastuuvalmentaja Samu Hartikainen: Tenniksessä kiinnostaa lajin monipuolisuus ja haastavuus

HVS:n juniorivalmennus on jatkanut kasvuaan, tänä vuonna ylitettiin 1000 pelaajan raja. Nuorimmat pelaajat ovat 1-vuotiaita, lapsi-vanhempi-tenniksessä, ja isommat juniorit pelaavat joko harrastepuolella U18 Teamtreenissä tai kilpavalmennuksessa.

Elokuun alussa yli 10-vuotiaat harrastepelaajat saivat uuden vastuuvetäjän, Samu Hartikaisen. Samun tehtävänä HVS:ssä on kehittää 10-18 -vuotiaiden harrastepelaajien valmennusta sekä yhdessä U10 päävalmentaja Anders Wallénin ja kilpapuolen päävalmentajan Saku Siivosen kanssa luoda HVS:n junioripelaajapolku vieläkin paremmaksi.

Valmentajana Samua viehättää, miten tennis kasvattaa persoonaa.

– Tennis on kuin eräänlainen koulupolku, mikä opettaa äärimmäisen tärkeitä arvoja ja taitoja elämää varten. Tenniksessä voi aloittaa kilpailemisen, milloin vain, iästä riippumatta.

Samua tenniksessä kiinnostaa lajin monipuolisuus ja haastavuus. Tenniksessä voi hyvin voittaa itseäsi parempia pelaajia, kun löytää oikeat asiat mihin iskeä.

-Ikinä ei tule valmista eikä täydellistä edes maailman huipulla ja se on kiehtovaa. Jos heität keihästä 90 metriä tai juokset 100 metria alle 10 sekuntia olet tehnyt maksimin, mikä ei juuri ikinä parane. Tenniksessä aina voi kehittyä sen monipuolisuuden takia. Pelinä tennis myös todella taktinen. Tätäkään ei oikein muissa lajeissa ole, joissa parempi usein voittaa.

Samun vei tenniksen pariin oma isä ja eno, jotka pelasivat mökkireissuilla.

–  Ensimmäiset kuvat ja muistot itsestäni kentällä ovat noin 5-vuotiaana. Löin lyöntiseinään ja lätkin käpyjä niin paljon kun kädestä lähti. Siitä ekaluokkalaisena ilmoittauduin kotihallille kursseille ja todella nopeasti jäin koukkuun. Ensimmäiset kisat olivat seuran kinkkukisat, josta tuli kinkku kotiin. Muistan vieläkin tuon päivän hyvin.

Samulla on monia lempipelaajia, ja hän ihailee pelaajia eri ominaisuuksien perusteella.

– Nuoruusvuosien vaikuttajat olivat Andre Agassi, Gustavo Kuerten ja Marat Safin. Nadal ja Federer ovat nykypelaajista suosikit.

Tenniksen lisäksi Samu seuraa ja harrastaa eri lajeja monipuolisesti.

– Kännykkäni eniten käytetty appi on Livescore – joka aamu aloitan käymällä läpi edellisen päivän urheilutulokset. Vaikuttavimpia lajeja mitä livenä olen seurannut on yleisurheilu.

Samulla on pitkä kokemus valmentamisesta. Ensimmäiset kosketukset valmentamiseen Samu sai kasvattiseurassaan, Valkopallossa 16-17 vuotiaana.

– Kun tutustuin Laineen siskoksiin, Emmaan ja Essiin, tie vei Taliin, jossa treenasin tennistä ja samalla löytyi töitä valmentajana Hedmanilta.

Entisen puolisonsa kanssa Samu oli mukana kiertämässä WTA-tourilla, jossa tapasi paljon lajin huippuvalmentajia sekä -pelaajia.

– Siitä syttyi kipinä kasvattaa omaa osaamistaan sekä lähteä ulkomaille tenniksen perässä. Seuraavat kahdeksan vuotta vietinkin Keski-Euroopassa, jossa valmensin aikuisten liigajoukkueita ja kilpajunioreita sekä osallistuin lukuisiin kansainvälisiin koulutuksiin.

Kun Samun lapset alkoivat lähestyä kouluikää,  oli helppo päätös muuttaa takaisin Suomeen ja palata takaisin valmentamaan Hedmanille, jossa Samu toimi mm. koulutus- ja juniorivastaavana. HVS:ään Samu siirtyi uusien haasteiden toivossa.

– Ensimmäisten kuukausien kokemuksella, olen ollut todella tyytyväinen, ja koen että minullakin paljon pöytään tuotavaa. HVS on iso organisaatio, jossa kaikilla on omat vastuualueet. Oikeat tekijät on myös hyödynnetty oikeilla osa-alueilla, mikä on toiminnan kehityksen ja laadun kannalta tärkeää. Työntekijät ovat ammattimaisia ja HVS vie tennistä lajina ja valmennusta ammattina eteenpäin mitkä sopivat omaan arvomaailmaan erinomaisesti.

Samun motto on: Dream it, believe it, achieve it.