Etusivu > Ajankohtaista > Senioreiden sarjatennis – joukkuehenkeä, ystävyyttä ja tiukkoja otteluita

Senioreiden sarjatennis – joukkuehenkeä, ystävyyttä ja tiukkoja otteluita

HVS:llä oli senioreiden sarjatennistoiminnassa (SM-liiga ja divarit) viime kaudella mukana 34 joukkuetta. SM-liigan huipentuma pelattiin syyskuussa playoffeina Talissa, kukin ikäluokka keskenään, ja mitaleita tuli taas runsaasti.

HVS:n mitalistit, Pia Andell ja Juhani “Kela” Mäkinen ovat olleet mukana jo useita vuosia senioreiden sarjatennistoiminnassa.

Pia palasi kilpailujen pariin vasta aikuisiällä, 45-vuotiaana, ja jossain välissä hänet houkuteltiin mukaan pelaamaan myös senioreiden sarjatennistä.

– Kilpailin junnuna, mutta olin pelaamatta 20 vuotta, ja parin vuoden jälkeen, kun aloitin pelaamisen uudelleen, aloitin myös kilpailemisen uudelleen. Ja liigatenniksen. Eka matsi oli Tatsia vastaan ja sain singelissä yhden geimin Mari-Liis Parmasilta. Mutta reissu oli silti hauska!

Juhani aloitti pelaamaan SM-liigaa GVLK:n riveissä 70-luvun lopulla, ja siirtyi HVS:n riveihin, kun Pekka “Pancho” Säilä värväsi hänet HVS:ään hänen voitettuaan 18 vuotiaana SM-kultaa vuonna 1979. Senioreihin Juhani pääsi täytettyään 35-vuotta, vuonna 1996.

– Siitä lähtien on kertynyt yli 20 suomenmestaruutta kaikissa ikäluokissa.

Pian mukaan, senioreiden sarjatenniksen yksi menestyksen avain on se, että pääsee pelaamaan samanhenkisten, hauskojen tyyppien kassa, ja voi löytää jopa uusia ystäviä. Joukkueen muodostamiseen riittää muutamakin pelaaja. Hyvän joukkueen salaisuus on se, että tunnelma matseissa pysyy kevyenä ja kannustavana, ei liian vakavana.

–Ne joukkueet, jossa mä olen ollut, ovat pienimmillään olleet kolmen tyypin porukka ja suurimmillaan kai kuuden. Totta kai sitä haluaa joukkueeseen sellaisen, joka on samalla hyvä ja kiva – se pätee muuten työelämässäkin.

Jos joukkueessa on useita pelaajia, pelaavan pelaajan valinta on kapteenin vastuulla, Juhani jatkaa.

– Ei kaikki pelaa, vaan ”parhaat pelaa -tyyliin” mennään. Joissakin joukkueissa on vain kaksi pelaajaa, ja silti ovat olleet playoffeissa monta vuota. Pelikonsepti olisi varmaan parempi, jos esim. olisi kolme singeliä ja yksi dubbeli, niin jengin taso määrittyisi isommalla otannalla.

HVS:n M60-joukkue voitti M60-mestaruuden, kuvassa vas. Matti Timonen(vas.), Juhani Mäkinen, Hannu-Pekka Happonen, Ralf Forsén ja Jussi Juvakoski.

Kaudella 2021-2022 HVS:llä on mukana 32 joukkuetta. Sisäkauden joukkueet on jo lyöty alustavasti lukkoon, mutta aina voi kysellä mahtuuko porukkaan mukaan, kannustaa Pia.

– Jos joku haluaa toimintaan, ja miksei haluaisi, kannattaa katsoa Tennisässästä ikäjoukkueensa kapteenin nimi ja puhelinnumero/ sähköposti ja ottaa suoraan yhteyttä. Joskus, jos porukkaa on jo aika paljon joukkueessa, ei voi taata uudelle pelaajalle peliaikaa, silloin pelaajan kannattaa kasata oma joukkue ja aloittaa divarista ensi vuonna.

SM-liigaan ei ilman näyttöjä pääse mukaan, Juhani pohtii.

– Mukaan pääsee, jos tasoa löytyy, SM-liigaan ei ihan noviiseja oteta, pitää olla näyttöjä kilpailuissa.

Onnittelut kaikille joukkueille ja mitalisteille! Tulokset löytyvät Tennisässästä (tennisassa.fi).

HVS-Tennis

Pääkuvassa:
N55-sarjan mestarit vas. Pia Andell, Nicolien Haahti, Anne Viitala, Silja Johanson ja Leena Ranta. Heidän lisäkseen joukkueeseen kuuluivat Tuiija Hannukainen ja Päivi Frangén.

Kuvat Riitta Närhi (Suomen Senioritennis)