Etusivu > Ajankohtaista > Suomen Senioritennis ry – Aikuistennistä hyvässä seurassa!

Suomen Senioritennis ry – Aikuistennistä hyvässä seurassa!

Senioritenniksen tavoitteena on seniorisarjan markkinointi kaikille 30+ tenniksen harrastajille. Aikuisena on mielekästä pelata oman ikäisten, eri puolelta Suomea olevien pelaajien kanssa. Toiminta on sosiaalista ja hauskaa, siksi motto on: Aikuistennistä hyvässä seurassa! Lue lisää http://www.senioritennis.fi/

Sarjatennis
Senioritenniksen sarjoihin pääsevät osallistumaan kaikki pelaajat tasosta riippumatta omassa ikäluokassaan. Myös pelaajat, jotka vasta aloittelevat kilpailemista, saavat seniorisarjaan osallistumalla hyvän lähdön kilpauralle. Pelaaminen kehittää ja sosiaalisuus tuo hyvää mieltä. Eri ikäluokkien sarjoihin osallistuu joukkueita Hangosta Rovaniemelle lähes sadasta eri seurasta. Monilla seuroilla on yli kymmenen joukkuetta eri ikäluokkien sarjoissa ja huippuina muutama yli kolmenkymmenen joukkueen seura. Kuluvalla sarjakaudella joukkueita pelaa yli 500 ja pelaajia on mukana joukkueissa yli 2000.

Seniorien sarjatenniksen ikäluokat ovat 30-85, viiden vuoden välein. Naiset pääsevät aloittamaan ikäluokasta 30, ja sarjakaudella 2021-2022 myös miesten ensimmäinen ikäluokka tulee olemaan 30, nykyisen 35 sijaan. Pelaajan tasolla ei ole merkitystä, ainoat kriteerit ovat ikä, jäsenyys Tennisliittoon kuuluvaan seuraan, Senioritenniksen jäsenyys ja lisäksi Tennisliiton kilpailulisenssin hankinta. Sarjaan ilmoittautuminen on keväisin. Ilmoittautuneet joukkueet jaetaan ikäluokittain, tason mukaan SM-sarjaan, sekä 1- ja 2-divareihin ja lohkoihin.

Joukkueessa tulee olla minimissään kaksi pelaajaa. Ottelut pelataan kaavalla kaksi kaksinpeliä ja yksi nelinpeli. Ottelut koostuvat koti- ja vierasotteluista. Sarjakausi kestää syyskuusta maaliskuuhun, ja sarjat huipentuvat huhtikuussa kahtena viikonloppuna pelattaviin SM-sarjan Playoff-peleihin, joissa ratkotaan Suomen mestaruudet ja muut mitalit. Osallistumismaksu sarjaan on 50 €/joukkue, joka laskutetaan seuralta. Senioritennis käyttää Tennisliiton Tennisässä -järjestelmää sarjan pyörittämiseen, joten pelatuista otteluista tulevat ansaitut Ranking-pisteet.

Kansainvälinen toiminta
Pohjoismainen 4-maaottelu pelataan vuosittain Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kesken. Ottelut pelataan vuorottain kussakin maassa. Suomen Senioritennis tukee ulkomaisissa otteluissa joukkueiden pelaajia kustannuksissa. Kukin maa järjestää myös omalla vuorollaan Gaalaillan pelaajille.

MM-joukkuekisat järjestetään kolmena eri ikäluokkien kisana, kisajärjestäjänä on kansainvälinen senioritennisjärjestö ITF. Senioritennis kustantaa kisoihin lähtevien joukkueiden osallistumismaksut.
Senioritennis tukee suomessa järjestettäviä kansainvälisiä senioreiden ITF-kisoja, joita on järjestetty Hangossa sekä Helsingissä
Senioritennis on hankkinut maaotteluihin pelaajien käyttöön yhtenäiset maajoukkueasut. Myös viirejä ja pinssejä ym. materiaalia tarvitaan joukkueiden välisiin sosiaalisiin kanssakäymisiin. Kaiken kaikkiaan kansainvälinen toiminta on sosiaalista, yhteenkuuluvaisuuden tunnetta rakentavaa sekä hyvä katsaus eri maiden senioritenniskulttuuriin.
Senioreiden SM-kilpailuiden järjestämien on nykyisin Tennisliiton vastuulla ja liitto myöntää järjestelyluvat seuroille. Senioritennis on tarvittaessa mukana järjestelytehtävissä.

Suomen Senioritennis ry:n taustaa
Suomen Senioritennis ry aloitti itsenäisen toimintansa vuonna 1993, jota ennen toimittiin Suomen Tennisliiton Veteraanijaostona. Varttuneiden tennispelaajien aseman ja arvostuksen kohentaminen laajemminkin suomalaisessa tennisyhteisössä nähtiin tarpeelliseksi ja lisäksi kansainvälisen kanssakäymisen lisääminen. Samalla käynnistettiin mm. pohjoismainen 4-maaottelu, sekä EM- ja MM-joukkuekilpailuihin osallistuminen. Tärkeimpinä toimina koettiin Senioreiden SM-kisojen järjestäminen sekä senioreiden sarjatenniksen aloittaminen 1980-luvun lopulla, ensin muutamilla ikäluokilla sittemmin laajentuneena nykymuotoon. Seniorisarjan pyörittäminen on tällä hetkellä yhdistyksen ydintoimintaa.
Senioreiden SM-kilpailuiden järjestämien on nykyisin Tennisliiton vastuulla ja liitto myöntää järjestelyluvat seuroille. Senioritennis on tarvittaessa mukana järjestelytehtävissä.

Senioritenniksen toimintaa ohjaa Senioritenniksen hallitus, jossa on puheenjohtaja ja 14 jäsentä eri puolilta Suomea. Toiminnanjohtaja vastaa sarjan pyörittämisestä sekä asiakaspalvelusta ja talousasioista. Lisäksi hallituksen jäsenistä koottu, kuuden sarjajohtajan ryhmä, vastaa sarjojen teosta sekä aikatauluista.

Senioritenniksen historiikki kokonaisuudessaan löytyy senioritenniksen kotisivuilta www.senioritennis.fi/historia
Teksti: Jaana Heinonen