Valmennusjohtaja Saku Siivonen: ”Tennis kasvattaa”
Mitä tavoitteellinen urheiluharrastus lapselle tarjoaa? Tätä moni vanhempi on varmasti miettinyt keskellä lasten kuljetusrumbaa, maksaessaan harrastusmaksuja tai kuunnellessaan lapsen kiukuttelua hävityn pelin jälkeen. Ollaanko tässä tekemässä urheilusta ammattia, pitämässä lapset pois pahan teosta vai ehkä oppimassa jotain elämää varten?
Meillä HVS Akatemiassa (HVS-Tenniksen kilpavalmennuksessa) tärkeimpänä tavoitteena on kasvattaa hyviä kansalaisia kilpatenniksen keinoin eli hankkia arvokkaita kokemuksia ja taitoja opiskelu- ja työelämään. Näemme kilpaurheilun yleisesti ja tenniksen erityisesti loistavana nuoruuden pelikenttänä oppia kilpailemista, erilaisten tunteiden käsittelyä, tavoitteellisuutta, ryhmässä toimimista yhtä lailla kuin omatoimisuutta. Tässä vain muutamia esimerkkejä taidoista, joita jokainen meistä tarvitsee aikuisena.
Sosiaalisessa mediassa on ollut viime aikoina esillä korrelaatio kilpaurheilun ja työelämän menestyksen välillä erityisesti tytöillä ja naisilla. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan 94%:lla johtoasemissa työskentelevistä naisista on kilpaurheilutausta. 91% tämän ryhmän naisista kokevat urheilussa kehittämiensä taitojen olleen tärkeitä työelämässä ja 88% koki urheilussa opittujen taitojen siirtyneen suoraan työelämään. Vastaajat nostivat tärkeinä urheilusta saatuina oppeina yhteistyö- johtamis- ja kommunikointitaitojen kehittymisen, itseluottamuksen vahvistumisen ja kyvyn kohdata vastoinkäymisiä.
Nämä kaikki ovat taitoja, joita vaaditaan myös hyviltä tennispelaajilta. Mitä se meiltä aikuisilta vaatii, että tennisnuorisomme oppisivat mahdollisimman tehokkaasti näitä tärkeitä elämän taitoja. Näemme kysymyksen olevan aivan ytimessä valmennuksen näkökulmasta. Miten luomme riittävästi sopeutumista vaativia ärsykkeitä ja haastamme heitä eri tavoin kannustavassa ilmapiirissä ja turvallisessa ympäristössä? Tämä on ennen kaikkea asennekysymys. Näemmekö vastoinkäymiset, muuttuvat tilanteet ja olosuhteet tai epäonnistumiset opin mahdollisuuksina vai asioina, joita yritetään välttää viimeiseen asti. Annammeko nuorten tehdä virheitä ja oppia niistä itse vai pyrimmekö suojelemaan heitä kaikin mahdollisin keinoin vastoinkäymisiltä?
Me HVS Akatemiassa uskomme tavoitteellisen kilpatenniksen tarjoavan näitä kasvun paikkoja päivittäin. Siitä meillä on hyvin selkeä käsitys, minkälaisia henkisiä ominaisuuksia ja henkistä vahvuutta huipputennis vaatii. Paikkoja tenniksen huipulla on aika harvalle, mutta mikä parasta, matkalla opitut taidot ja saadut kokemukset kasvavat korkoa koko elämän!
Uskon, että monella vanhemmella ja valmentajalla on samansuuntainen ajatus: haasteet ja vastoinkäymiset kasvattavat, elämää ei voi silotella valmiiksi toiselle ja kilpaurheilu on hyvä harjoitusalusta elämää varten. Kuitenkin tämä on osa-alue, missä sanoilla ja teoilla voi olla aika suuri ristiriita. Epäonnistumisen hetkellä, ehkä epäoikeudenmukaisuuttakin kohdatessa, hyvin helposti rientää heti apuun neuvoineen tai selityksineen. Ja kaikki tämä lähtee tietysti vain vilpittömästä halusta auttaa lasta ja nuorta.
On puhuttu siitä, että entisaikaan kylä kasvatti lapset. Itselle sanonnasta tulee toisaalta mieleen se, ettö kasvatus nähtiin kaikkien yhteiseksi tehtäväksi, uskallettiin puuttua ja asettaa rajoja, jos syytä oli, toisaalta niin, että kylä oli paikka, missä lasten oli turvallista kokeilla siipiään ja oppia sattumusten ja kommellusten kautta. Maailma on muuttunut ja samaa ei voi odottaa nykyisissä urbaaneissa kaupunkiympäristöissä. Mutta ehkä tennis ja tennisyhteisö voisi olla tennisjunioreille tämä paikka. Uskon, että se on vain meistä aikuisista kiinni – haluammeko luoda omilla asenteillamme ja käytöksellämme tenniksestä nuorillemme tämänkaltaisen ympäristön. Tarjota heille samalla turvallisen paikan oppia ja kasvaa, saada elinikäisiä kavereita ja harrastuksen, mikä kantaa läpi elämän.
Saku Siivonen
Valmennusjohtaja, HVS-Tennis ry