Etusivu > Ajankohtaista > HVS:n valmennuspäällikkö Saku Siivonen: ”Tennis on peli”

HVS:n valmennuspäällikkö Saku Siivonen: ”Tennis on peli”

”Tennis on peli”

HVS:n valmennustoiminnassa on mukana hyvin erilaisia tennisharrastajia iän, tason, tavoitteiden ja harrastusaktiivisuuden suhteen. Tavoitteemme on tarjota jokaiselle ryhmälle mahdollisimman hyvin juuri heidän toiveisiinsa ja tavoitteisiinsa suunniteltua toimintaa. Yksi asia yhdistää meidän kaikkea valmennustamme: Tennis on peli ja haluamme auttaa jokaista pelaajaa pelaamaan parempaa tennistä.

Pelin perusperiaatteet ja säännöt sekä kentän geometria ovat samat tasosta riippumatta: nuorimmilla vain ympäristö on muokattu pienemmän kentän ja pehmeämpien pallojen avulla heidän kokoonsa sopiviksi ja ”oikean” tenniksen mahdollistamiseksi. Samat lainalaisuudet pätevät ja samanlaisia tilanteita nähdään kohta alkavissa Ranskan Avoimissa kuin seuran sisäisissä Rush Slameissa. Harjoittelussakin on hyvin paljon samankaltaisuuksia eri tasojen välillä: on kentällä seuramme pelaajista Emil Ruusuvuori tai Otto Virtanen, minitennis- tai aikuisvalmennusryhmä. Harjoittelun intensiteetti ja vaatimustaso kasvaa tason kehittyessä, mutta samasta pelistä on kyse.

Tennistä voi harrastaa hyvin monella tapaa, mikä on varmasti yksi lajimme vahvuuksista. Jollekin peliporukka ja kunnon kohottaminen ovat keskiössä, toisilla taas on kunnianhimoisia kehitystavoitteita. Tennistä voi hyvin pelata kilpailematta, mutta kannustamme kovasti ainakin kokeilemaan kilpailemista. Monelle kokemus kilpailemisesta on avannut tenniksestä ihan uuden, mielenkiintoisen puolen. Harjoittelu on saanut uusia merkityksiä, kun mielessä pyörii edellisen pelin harmilliset kaksoisvirheet tai tehokkaat stopparit.

Uskomme myös kilpailemisen kasvattavaan vaikutukseen. Se on turvallinen tapa kokea ja käsitellä pettymyksiä ja onnistumisia, mennä epämukavuusalueille, ylittää itsensä, tehdä itsenäisiä päätöksiä ja käsitellä paineita. Se on myös mielenkiintoinen matka oman päänsä sisälle: miten reagoi voittoihin ja tappioihin, miten osaa käsitellä erilaisia tunteita ja tilanteita ja minkälaisia luonteenpiirteitä nousee pintaan painetilanteessa.

Tarjoamme ensi kaudella aiempaa laajemman mahdollisuuden kokeilla kilpailemista kotihalleilla helposti mukavassa ilmapiirissä. Tapahtumakalenterissamme tulee olemaan tarjolla kaikille kohderyhmille sopivia pelejä aika- ja kustannustehokkaasti.

Toisaalta kannustamme ja tarjoamme kilpailumahdollisuuksia, toisaalta se on valintakriteeri junioreiden kilpailusuuntautuneessa toiminnassa. Meidän ajattelussamme kilpapelaaja on pelaaja, joka kilpailee säännöllisesti: 1-2 turnausta kuukaudessa iästä riippuen. Kenttä- ja valmentajaresurssien ollessa rajalliset, on edellisen vuoden kilpailuaktiivisuus ensimmäinen käyttämämme valintakriteeri. Uskomme kilpailuaktiivisuuden kertovan paljon pelaajan sitoutumisesta ja intohimosta lajia kohtaan sekä sen vahvaan merkitykseen pelaajana kehittymisessä.

Toivottavasti mahdollisimman moni uusikin harrastaja uskaltautuu ensi kaudella mukaan matalankynnyksen pelitapahtumiin tai kokeneemmat pelurit haastamaan itseään seuraavalle tasolle. Nautitaan pelistä ja törmätään kilpakentillä!

Saku Siivonen

Vamennuspäällikkö