Etusivu > Ajankohtaista > Lapselle harrastukseksi tennis

Lapselle harrastukseksi tennis

Lapsen kanssa harrastaminen ei vaadi välttämättä ohjattua toimintaa, koska yhteistä tekemistä voi keksiä missä vaan! Mutta mitä lapsi alkaa lopulta itse harrastamaan, riippuu monesta tekijästä.

Perhe ja kaverit ohjaa harrastuksen valinnassa

Lapsen ollessa pieni, vanhemmilla on iso rooli lajin valinnassa. Jääkiekkoa pelanneella isällä on matala kynnys viedä lapsensa kiekkokouluun tai suunnistusta harrastava perhe viettää ehkä viikonloput perheen kesken metsässä suunnistaen. Tenniksen parissa on myös tennisperheitä, joissa tennistä on pelattu monessa sukupolvessa.

Lapsen kasvaessa, kavereiden merkitys kasvaa, ja täten voi lapsi löytää uusia harrastuksia kaveriperheen innoittamana, vaikka juuri esimerkiksi tenniksen!

Nykyisin, HVS-Tenniksen U10 toiminnassa eli alle 10-vuotiaiden valmennuksessa on vain pieni osa ”tennisperheiden” lapsia. Suurin osa lapsista on tullut toimintaan mukaan juuri lasten kavereiden kokemusten kautta (esim. kesäleirit tai superminitunnit) tai Taivallahden hallin loistavan sijainnin takia, mikä tekee tenniksestä Töölössä lähiliikuntaa!

Lasten harrastus voi myös tuoda vanhemmat tennikset pariin – moni vanhempi onkin aloittanut itse tenniksen lasten harrastuksen myötä.

Milloin kannattaa aloittaa tennis?

”Sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa” -sopii erinomaisesti tennikseen. HVS-Tenniksessä otollisin aika aloittaa tennis on 4-5 -vuotiaana, kun tutustutaan ensimmäiseen harrastukseen ilman vanhempaa tai sitten eskarina/ekaluokkalaisena, milloin lapsi on motorisesti ja henkisesti herkkä omaksumaan uusia asioita.

Lapselle erittäin hyvä hetki tutustua uuteen lajiin on tulla mukaan HVS:n kesäleireille 4-7 -vuotiaana, jossa viikon aikana pääsee tutustumaan tennikseen omaan ikätasoon sopivalla tavalla.

Tenniksen voi toki oppia myös nuoruudessa tai aikuisena, mutta luonnollisten liikeratojen tai pallon rytmin lukemisen oppiminen on lapsena helpompaa. Toki myöhemmin oppiessa, on omalla liikunnallisella taustalla iso merkitys. Yli 10-vuotiaana on myös vaikea löytää aloittelijoiden ryhmää HVS-Tenniksestä, joskin pienemmissä seuroissa voi olla paikkoja myös esiteineille.  Myöhemmin teini-iässä, sanotaan 15-16-vuotiaana, voi hyvin osallistua myös aikuisten peruskursseille ja löytää tätä kautta uusi harrastus.

Milloin lapsen kanssa voi pelata tennistä?

Lapsen tennistaitojen oppiminen ottaa kuitenkin aikansa, mutta se ei vähennä, että perheen kesken pelaaminen ei olisi hauskaa! Lapsen ollessa pieni, ei kannata maalata itselleen mielikuvia miten oma lapsi etenee lajissa tai mitä lapsen tulisi osata. Pieni lapsi (3-6 v.) jaksaa leikkiä samaa leikkiä vain muutamia minuutteja, ja leikin ollessa vaikeaa, moni turhautuu. Kokeile tennispallon asemasta ilmapalloa – tennisleikki voi kestää pidempään! Monet lapset tykkäävät olla myös vanhemmilleen valmentajana, eli lapsi ”ohjaa” mitä tehdään yhdessä tenniskentällä.

Yleistäen, alle 7-vuotiaana tenniksen aloittanut, kerran viikossa pelaava lapsi oppii pelaamaan tennistä kovilla palloilla noin 11-13-vuotiaana. Tätä ennen, pallottelu perheen kesken voi olla mielyttävämpää pehmeemmillä palloilla.

Lopuksi, lapsen harrastus jatkuu kun perhe on mukana sitä kannustamassa ja tukemassa.  Parhaassa tapauksessa tenniksestä voi tulla koko perheelle yhteinen harrastus! Eikö olisi kiva, että kotona olisi aina pelikaveri mukaan?

Teksti Annika Wolin, FT
HVS:ssä kentällä sekä tietokoneen ääressä, kolmen lapsen (2v, 12v ja 14v) äiti.