Etusivu > Ajankohtaista > Uran aikana kannattaa hyödyntää useampia valmentajia?

Uran aikana kannattaa hyödyntää useampia valmentajia?

Kirjoittaja Petra Puheloinen:
Olen entinen Suomen naisten kaksinpelin ranking ykkönen, ja WTA-listan paras sijoitukseni kaksinpelissä on 412. Rakastan liikuntaa ja huippu-urheilua ja kirjoitan harrastuksena huipputennikseen keskittyvää blogia. Blogi löytyy helppoajakivaa.blogspot.com
Nyt minulla on ilo ja kunnia saada kirjoittaa tennisaiheisia artikkeleita HVS-Verkkosanomiin.

Meillä on paljon hyviä valmentajia

Suomessa on paljon hyviä tennisvalmentajia. Niin nuoria innokkaita ja jo pidemmän uran tenniksen parissa työskennelleitä valtavan kokemuksen ja tietotaidon omaavia.

Valmentajakysymys on se, jota moni miettii, mikä on ymmärrettävää. Halu löytää itselleen kaikkein sopivin valmentaja, on kova. Halutaan valmentaja, jonka opeilla menestyy parhaiten ja joka on lisäksi mukava.

Valmentajavaihdokset ovat yleisiä peliuran aikana

Moni pelaaja, esimerkiksi täällä Suomessa, huomaa, että aika harvoin tilanne valmentajan suhteen on sellainen, että sama valmentaja pysyy samana koko peliuran ajan. Pikemminkin lähes kaikilla on oman peliuransa aikana useita eri valmentajia. Tämä pätee niin kilpapelaajiin, ammattilaisiin, kuin harrastelijoihinkin.

Kannattaa olla ”korva tarkkana” jokaisen valmentajan oppeja kuunnellessa

Se, että on useampi valmentaja peliuran aikana ei ole lainkaan huono asia. Tärkeintä on, että osaa löytää jokaiselta omalta valmentajaltaan ne tärkeimmät opit, ja hyödyntää niitä oman pelaamisensa kehittämisessä.  Uskon, että jokaisella valmentajalla on juuri sinulle jotain annettavaa. Eri valmentajat osaavat nähdä eri asioita sinun pelissäsi, ja siksi on tärkeää kuunnella huolella mitä sinulle neuvotaan. Tästä muistuu mieleeni erään lapsuuden valmentajani antama kommentti valmennustunnin jälkeen: ”Mitä sinä tänään opit?” Silloin ymmärsin, vaikka olinkin hyvin nuori, että joka ikinen kerta, kun menet kentälle harjoittelemaan, sinun täytyy tietää, että mitä olet tänään oppinut. Et siis mene vaan ”pelailemaan”, vaan aina kun menet kentälle tositoimiin, niin sinulla on tunnin jälkeen joku uusi juttu, jonka olet oppinut, harjoitellut tai oivaltanut.

Innon pelaamiseen täytyy säilyä, jotta voi menestyä

Valmentajavaihdos voi olla joskus hyvä tehdä myös ihan vaan siksi, että saa uutta intoa tekemiseen. On ihan hyvä aina välillä vaihtaa valmentajaa ihan vaan senkin vuoksi, että into harjoitella kovaa säilyy. Ole siis luova, ja mieti minkälainen valmentaja sinulle missäkin vaiheessa sopii. Ainahan voit kokeilun jälkeen palata samaan vanhaan tuttuun valmentajaan, mikäli muutos ei miellytä.

Huippupelaajat vaihtavat valmentajia

Omasta mielestäni valmentajakysymys on monella tapaa mielenkiintoinen. Mielenkiintoiseksi valmentaja-asiat tekee se tosiasia, että kun seuraa huipputennistä niin voi havaita, että kun peli ei suju, niin moni aivan huipulla oleva pelaaja tekee valmentajavaihdoksen. Valmentajavaihdoksen avulla pyritään siihen, että päästään jälleen menestyksen pariin aikaisempaa paremmin. Halutaan, että oma peli kehittyy ja että menestytään vieläkin paremmin. Halutaan muutos.

Olet itse itsesi paras valmentaja

Loppuun on todettava, että sinä itse päätät, kenen valmennukseen osallistut ja miten noudatat jokaiselta valmentajaltasi saatuja oppeja. Vain sinä itse olet se, jolla on saatavilla kaikilta ura-/tai harrastuspolkuusi kuuluneilta valmentajilta tietotaito, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Itse en ole tavannut peliurani aikana yhtään sellaista valmentajaa, jolta en olisi oppinut jotain hyödyllistä.

Peli-intoa siis ja kovaa tekemistä jokaiseen treeniin!

Petra Puheloinen