Etusivu > Ajankohtaista > HVS-Tenniksen aikuisvalmennus kurottaa tulevaisuuteen

HVS-Tenniksen aikuisvalmennus kurottaa tulevaisuuteen

HVS:n aikuisvalmennuksen toiminta on kasvanut jonkin aikaa voimakkaasti ja nyt on sopiva hetki tarkastella miltä se näyttää sisältäpäin.

Voimme olla HVS:ssä tyytyväisiä – oppilaita riittää sekä Talissa että Taivallahdessa ja meillä on toistakymmentä osaavaa valmentajaa. Homma toimii ja tietenkin haluamme, että se toimii jatkossakin.

Ensi vuonna HVS täyttää 100 vuotta. Miten seuraava satanen lähtee rullaamaan? Osa valmentajistamme lähestyy eläkeikää ja osaamisperinteen siirtoa pitää valmistella. Millaisen testamentin jätämme nuoremmalle polvelle?

Koulutuksesta ja konsultoinnista ohjausapua

HVS:n valmentajien toimintaa ohjataan säännöllisesti koulutuksissa. Viime aikoina koulutuksissa on ollut pääteemana ”HVS-aikuisvalmennusmallin” kehittely ja sen sisäänajon valmistelu. Apuna on ollut brittiläisen I2C:n konsultti Richard Marklow. Saman yhtiön Mark Tennant auttoi meitä U10-toiminnan kanssa ja kun jälki on ollut melkoisen vakuuttavaa, niin on ollut luontevaa ottaa heiltä vetoapua kehitysprosessiin myös aikuispuolelle.

HVS-aikuisvalmennusmallin tavoitteeksi asetimme toiminnan hyvien piirteiden säilyttämisen. Kyseessä siis ei ole muutos- vaan kehittymisprosessi. Evolution, not revolution! Ai ai, konsultit osaavat kiteyttää! HVS:n uuteen valmennusmalliin kuuluu mm. arviointi- ja suunnittelutyökaluja, joilla autetaan valmentajia ja samalla luodaan pohjaa järjestelmälliselle kehitystyölle.

”Teach, Train, Play” pähkinänkuoressa

HVS:n uuden valmennusmallin työnimi on Teach, Train, Play. Lyhyesti, HVS:n valmentajat vetävät ryhmiään pitkälti kuten tähänkin asti, mutta jokaiselle ryhmälle luodaan noin 10 viikon välein tasoon sopivat kolme kehitystavoitetta, yksi kullekin pelin osa-alueelle: syöttö/palautus, takakenttäpeli ja verkkopeli. Pelin eri osa-alueet saavat huomiota jokaisella jaksolla, mutta tavoitetta painottaen. Jokaisessa treenikerrassa on opetusosio, rajattu harjoite ja avointa peliä.

Ryhmäkohtaiset tavoitteet ovat pelilähtöisiä (taktisia) ja opetuksessa painottuu tekniikka, kun katsotaan miten pelikuvio saataisiin toimivammaksi. Tekniselle opetukselle haetaan nyt aiempaa systemaattisempaa ja pelistä johdettua lähestymistä.

Mallin käyttöönotto tapahtuu vuoden 2020 alussa. Kuluvan kauden aikana tulemme testaamaan mallia. Viikolla 47 (18.-24.11.) tehdään tavoitteet ryhmille. Viikoilla 48-50 (25.11.-15.12.) pyörii treenit ja viikolla 51 (16.-22.12.) arvioidaan kokeilujakso ja tehdään johtopäätökset jatkosta.

Lopuksi

Nyt on hyvä muistaa, että vaikka tämä saattaa kuulostaa simppeliltä, on tässä kuitenkin valmentajakunnalle suurehko ponnistus kyseessä. Mutta kun avoimin mielin tartutaan hommaan, olen ihan varma, että yhteinen sävel löytyy!

Teach, Train, Play. Nimihän tuokin on. Voi kun joku osaisi riimittää ja vielä suomeksi…nimikilpailun paikka. Parhaan nimen ehdottajalle yksityistunti Repen kanssa. Raati valitsee muutaman nimiehdokkaan ja sitten laitetaan pystyyn äänestys, joka jatkuu vuoden loppuun asti.

Mielenkiintoista on kuulla, että miten jakso meni. Meili on mieluisin kanava ja päävalmentaja repe.jokinen@hvstennis.fi ottaa palautetta vastaan, tarvittaessa luottamuksellisesti.

Repe Jokinen
Aikuisvalmennuksen päävalmentaja