Etusivu > Ajankohtaista > HVS:n pelaajapolku

HVS:n pelaajapolku

HVS:n valmennustoiminta on kehittynyt ja kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tällä hetkellä mukana toiminnassa on lähes 2200 innokasta pelaajaa pikkulapsista ikäihmisiin, vasta-alkajista ammattilaisiin. Haluamme jatkuvasti kehittää toimintaamme vastaamaan entistä paremmin eri pelaajaryhmien tarpeita. Pyrimme kuuntelemaan herkällä korvalla pelaajiemme ja henkilökuntamme palautteita sekä hakemaan oppia ulkomaisilta ja kotimaisilta valmennuksen huipuilta.

Valmennustoiminnan ”sydän” on lasten U10-toiminta: se on elämänmittaisen tennisharrastuksen alku. Junioripolulla meillä on tarjolla monenlaista ja moniin tarpeisiin räätälöityä valmennusta. On matalan kynnyksen iltapäivätoimintaa, tiimivalmennusta ja kilpasuuntautunutta toimintaa aina kansainvälisille kentille tähtäävään huippuvalmennukseen asti. Tavoitteemme on tarjota jokaiselle tennisperheen jäsenelle omiin tavoitteisiin, kykyihin ja intoon vastaavaa toimintaa.

Aikuisvalmennus on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Nyt aikuisharrastajat muodostavat jo 900 innokkaan pelurin yhteisön. Joukkoon mahtuu yhtä lailla juuri tenniskärpäsen puraisemia kuin jo vuosikymmeniä karvapallon perässä säntäilleitä.

Tapahtumat ja pelipäivät linkittyvät filosofiassamme vahvasti tenniksessä kehittymiseen. Pyrimme koko ajan kehittämään erilaisia pelikonsepteja eri-ikäisille ja tasoisille pelureille.

Yhdessä tekeminen ja yhteistyö ovat meille läheisiä arvoja. Haluamme toimia HVS-perheen sisällä samaan suuntaan, yhdessä kehittyen. Tämän lisäksi toimimme tiiviissä yhteistyössä muiden tennistoimijoiden kanssa. Operoimme yhdessä Tennisliiton kanssa Talissa toimivaa valmennuskeskusta, missä Suomen parhaat juniorit harjoittelevat. Olemme tämän kauden tehneet yhteistyötä lähiseuramme HLK:n kanssa U10 toiminnassa: tätä yhteistyötä on tarkoitus tiivistää ja syventää tulevalla kaudella myös muissa valmennussektoreissa.

HVS:n pelaajapolku

U10

Tennis on äärimmäisen monipuolinen ja eri taitoja ja ominaisuuksia haastava laji. Tennisharrastus kehittää monipuolisesti lapsen fyysisiä, motorisia ja sosiaalisia taitoja. Tämä on toimintamme yksi lähtökohdista. HVS:n U10-valmennuksessa oppiminen tapahtuu hauskalla tavalla turvallisessa ympäristössä. Lasten toiminnassa rakennetaan pohjaa elinikäiselle liikunta- ja tennisharrastukselle, opetellaan liikunnallisia taitoja ja tapoja ja toivottavasti löydetään mukava ja liikunnallinen yhteisö, mihin lasten on helppo kiinnittyä. Perheet ovat ajattelussamme keskiössä ja omalta osaltamme HVS pyrkii auttamaan vanhempia lasten liikuntakasvatuksessa.

Opetussuunnitelmamme on kehittynyt ja nyt jo useamman vuoden hyväksi havaittu. Valmennustiimin käytössä oleva CoachTools-sovellus varmistaa, että tieto ja oppi on jokaisen valmentajamme ja ohjaajamme käytössä ja päätoimiset valmentajat varmistavat, että tunneilla edetään suunnitelman mukaisesti (Vanhempainopas).

Opetusohjelmamme toimivuudesta kertoo myös se, että syksystö lähtien Tennisliitto lanseeraa kaikille tennisseuroille yhteisen U10-mallin pohjautuen HVS:n ohjelmaan.

Lasten toiminnassa on monia erilaisia tapoja harrastaa. Suositut lapsi-vanhempi -kurssit ovat monelle ensikosketus tennikseen. Harrastus jatkuu iltaisin tai lauantaisin järjestettävissä harjoituksissa ennen kouluikää. Innokkaille pikkupelureille suositellaan toiseksi harjoituskerraksi torstai-iltaa, milloin kokoontuvat Torstaitiikerit. Pikkutikrut jatkavat samalla konseptilla ensi kaudella: toiminta on tarkoitettu 2016-2018 -syntyneille innokkaille ja liikunnallisille pelureille.

Alakouluiässä harjoitukset järjestetään iltapäivisin heti koulupäivän jälkeen. Tähän toimintaan haluamme pitää mahdollisimman matalan kynnyksen ja aktivoida lapsia heti koulupäivien jälkeen. Kun harrastaminen tapahtuu iltapäivissä, on lapsilla aikaa iltaisin muille harrastuksille ja perheillä yhteistä aikaa. Iltapäivissä on myös paremmin kenttiä käytössä ja lapsilla mahdollisuus pelata useammin: tennis on sen verran vaativa taitolaji, että taitojen oppimisen ja sitä kautta innon lisääntymisen kannalta on suuri merkitys toisella pelikerralla. Innokkaimmille alakouluikäisille pelureille on tarkoitettu Tikrujengi, mikä kokoontuu kuukausittain harjoittelemaan ja pelaamaan yhdessä.

Tapahtumilla ja pelipäivillä on iso merkitys pelaajan kehittymisessä ja kiinnittymisessä tennisharrastukseen. Kysyntä tapahtumia kohtaan on ollut suurta ja ensi kaudeksi kehitämme niitä niin, että kaikki halukkaat mahtuvat mukaan ja tarjolla on kaikille sopivia pelejä. Tarkemmista suunnitelmista tiedotetaan myöhemmin kevään aikana.

U18

U18 toiminta on jatkumoa U10-valmennukselle: hauskaa, sosiaalista ja liikunnallista toimintaa tenniksen parissa. Tavoitteenamme tulevaisuudessa on saada jokainen U18 juniori vähintäänkin kokeilemaan pelaamista: HVS:n sisäisellä Zenniz Tourilla kynnys kilpailemiseen on laskettu erittäin alas. Uskomme, että koukuttuminen pelaamiseen ja sitä kautta tietty tavoitteellisuus tuo harrastukseen paljon mielekkyyttä ja siitä saa enemmän irti.

Pyrimme tarjoamaan U18 pelaajille myös enemmän harjoitusmahdollisuuksia ensi kaudelle. HLK-yhteistyö antaa HVS:n pelaajille mahdollisuuden harjoitella enemmän lähialueella. Taivallahdessa aloitetaan uudet U18 pelitreenit, mikä on hyvä lisä tennisharrastukseen toiseksi viikkotreeniksi.
HVS:n ja HLK:n uusi U18 Team luo mahdollisuuden harjoitella enemmän ja tavoitteellisemmin.

Koko junioripolun osalta tapahtumien kehittäminen on tärkeä tavoite. Myös U18 pelaajille on ensi kaudella tarjolla aiempaa laajempi ja monipuolisempi kilpailukattaus.

Kilpa

Meille HVS:ssa kilpa- ja huipputenniksellä on suuri merkitys. Seura panostaa suuresti kilpavalmennukseen ja pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaa niin valmennuksen kuin kilpailujärjestämisenkin näkökulmasta.

Haluamme olla suunnannäyttäjä suomalaisessa kilpavalmennuksessa ja toisaalta tarjota kansainvälisesti vertailukelpoisen valmennuksen, ympäristön ja olosuhteet kehittyä maailman huipulle.

Kilpapelaajan polku alkaa pikkutikruista, joihin poimitaan liikunnallisia ja pelaamisesta innostuneita 4-7 -vuotiaita lapsia. Esikilpavalmennuksen kautta 7-10 -vuotiaat juniorit etenevät varsinaiseen kilpavalmennukseen. Kilpavalmennuksessa pelaajat on jaettu ikäryhmittäin omiin ”joukkueisiinsa” tarkoituksena lisätä pelaajien yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kehittää valmennuksen osaamista tiettyyn ikäryhmään. Pelaajat harjoittelevat tasoryhmissä ja eri-ikäiset ja sukupuoliset pelaajat osin yhdessä.

Toiminnan organisoinnin taustalla on ajatus vastata mahdollisimman hyvin pelaajien tavoitteisiin, kykyihin ja sitoutumisen asteeseen. Meillä kilpapelaajan pelaajan polku on jaettu kolmeen erilaiseen tavoitetasoon: Huippuryhmässä tavoitteena on junioreiden Grand Slam -kilpailut ja sitä kautta polku tennisammattilaisuuteen. Tämän ryhmän toiminnassa Tennisliiton ja HVS:n yhteistyössä operoimalla valmennuskeskuksella on suuri rooli. Kansallisilla kilpapoluilla yritämme tarjota mahdollisuudet kivuta aivan terävimpään kansalliseen kärkeen, menestykseen kansallisissa arvokilpailuissa, pelipaikkaan Tennisliigassa ja halutessaan hyvään 1.-divisioonan koulupaikkaan yliopistotenniksessä tai vaihtoehtoisesti selkeään A-luokan pelitasoon, mahdollisuuteen hakeutua USA:n yliopistotennikseen ja eväät elämänmittaiseen kilpatennisharrastukseen.

Näihin polkuihin yritämme vastata kilpavalmennuksen sisällä olevilla erilaisilla harjoitusohjelmilla. Haluamme myös asettaa ohjelmilla standardeja kilpatennisharrastukselle. Harjoitusmäärät ja toiminnan kokonaisuus on suunniteltu perustuen muissa länsimaissa käytössä oleviin harjoittelusuosituksiin soveltaen niitä meidän ympäristöömme ja erilaisiin pelaajan polkuihin. Emme usko, että suomalaiset tennispelaajat olisivat niin erilaisia tai niin paljon lahjakkaampia kuin kilpakumppanit esim. Ruotsissa, Saksassa tai Virossa, että meidän ei tarvitsisi harjoitella yhtä paljon tai laadukkaasti kuin heidän. Haluamme nostaa näillä ”standardeilla” kansallisen tenniksen tasoa kuin myös antaa eväitä kansainväliseen kilpailuun.

HVS:n kilpavalmennuksessa on tiettyjä yleisiä linjauksia, joista haluamme tulevaisuudessa pitää entistä tiukemmin kiinni.

Uskomme yhdessä tekemiseen
Valmennuksesta vastaa aina useamman valmentajan muodostama valmennustiimi ja pelaajista muodostetaan ”joukkueita”.

Kunnioitamme määriä
Määrä on osa laatua, emmekä halua antaa määrässä tasoitusta kilpakumppaneille

Haluamme toimia avoimesti ja oikeudenmukaisesti
Pyrimme aina perustelemaan toiminnan, valinnat ja päätökset, mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen, urheilullisilla perusteilla. Yritämme vastata pelaajien tavoitteisiin, kykyihin ja sitoutuneisuuteen samalla tasolla ja myös avoimesti kertomaan, mikäli emme tähän pysty.

Tehtävämme on haastaa pelaajia ja luoda heille olosuhteet sekä ympäristö kehittyä
Fyysisten ja henkisten taitojen kehittyminen vaatii sopivan haastavaa ja mielenkiintoista toimintaa. Harjoittelun vaihtelevuus, ongelmatilanteet ja kilpailullinen ympäristö ovat meidän ajattelussamme kehittymisen avaintekijöitä.

Lähtökohtana on koulun ja tavoitteellisen kilpatenniksen yhdistäminen
Uskomme ja siitä on myös kokemusta, että tavoitteellisen kilpatenniksen ja menestyksekkään koulunkäynnin yhdistäminen on hyvin mahdollista. Tämä vaatii hyvää yhteispeliä eri osapuolilta, vanhemmilta aktiivisuutta koulunkäynnin järjestämiseksi ja nuorelta kykyä omatoimisuuteen ja ajankäytön hallintaan. Kykyjä, joista on varmasti paljon hyötyä koko loppuelämän ajan.

Tärkeässä osassa toiminnan kehitystä on valmennuksen jatkuva kehittäminen. Yritämme jatkuvasti löytää parhaat tekijät oikeille paikoille, kehittää valmennustiimin keskinäistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä kasvattaa eri keinoin valmentajien osaamista. Ensi kaudella pyrimme integroimaan pelaajien oheis- ja tukiharjoittelun entistä tiukemmin osaksi harjoittelun kokonaisuutta: lajivalmentajat ovat vahvasti mukana ja tietoisia oheisharjoittelusta ja fysiikkavalmennuksen ja fysioterapian asiantuntijat ovat tasavertaisia valmennustiimin jäseniä sekä sitoutuneita päivittäisvalmennukseen. Kehitämme valmentajiamme säännöllisissä sisäisissä koulutuksissa, käytämme ulkopuolisia kouluttajia ja mentoreita ja lisäksi jokaisella kilpavalmentajalla on henkilökohtainen kehityssuunnitelma oman osaamisensa kehittämiseksi.

Haemme koko ajan uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Olemme tällä hetkellä mukana Tennisliiton kilpa- ja huippuseuraprojektissa, Tennisliiton valmennuskeskus on yhdessä HVS:n kanssa toteutettu ja olemme tiivistämässä yhteistyötä HLK:n kanssa. Monilla kilpavalmentajillamme ja -pelaajillamme on mahdollisuus kansainvälisiin kilpailumatkoihin ja pyrimme tätä verkostoa hyödyntämään luomalla mahdollisuuksia ystävyysotteluihin, yhteisleireihin sekä pelaaja- ja valmentajavaihtoihin.

Aikuiset

Aikuisvalmennusta järjestetään sekä Talissa että Taivallahdessa. Viime vuosina aikuisvalmennuksemme on kasvanut huomattavasti ja keväällä 2023
viikoittaisessa ryhmävalmennuksessa on ollut mukana noin 900 pelaajaa. Kun toiminta on laajentunut, tarvitaan entistä enemmän suunnittelua, kehittämistä ja koulutusta, jotta valmennus pysyy yhdenmukaisena ja laadukkaana. Valmentajien koulutukseen on panostettu ja tullaan panostamaan voimakkaasti. Valtaosa aikuisvalmentajistamme ovat täysipäiväisiä ja keskittyneet erityisesti aikuisten valmentamiseen. Valmennuksessa on ryhmätason tavoitteet ja teemat ja toiminnalla yhtenäinen rakenne TEACH-TRAIN-PLAY. Seuraava tavoite on kehittää pelaajien henkilökohtaista ohjausta rakenteen ja ryhmätavoitteen sisällä.
Aikuisvalmennuksessa on käytössä korvausjärjestelmä, mikä mahdollistaa käyttämättä jääneiden harjoitustuntien korvaamisen muissa ryhmissä. Samalla tulee useampi pelaaja tutuksi ja saa erilaista näkökulmaa uusilta valmentajilta oman pelinsä kehittämiseen. Yksi kehityskohteista on pelaajien tasojärjestelmän kehittäminen: arvioinnin kriteereitä kehitetään ja käydään valmentajien kanssa keskustelua mahdollisimman yhdenmukaisen arvioinnin takaamiseksi.
Tennisharrastus on ympärivuotinen, sopii kaiken ikäisille ja sukupuolisille, sen voi aloittaa milloin vaan ja harrastaa voi hyvin monella tavalla. Suuri tavoitteemme on rakentaa aikuisten harrasteyhteisö, missä jokaiselle pelaajalle on tarjolla kehitystä, iloa, hikeä ja sosiaalisuutta omista lähtökohdistaan.

Tervetuloa mukaan Suomen suurimpaan tennisperheeseen!

Hakuinfo: hvstennis.fi/kausihaku