Etusivu > Ajankohtaista > Vältä vammat verrytellen

Vältä vammat verrytellen

Verryttely vähentää vammariskiä

Kiire tennistunnille! Pikainen vaatteidenvaihto ja tossut jalkaan. Puolijuoksua kentälle ja peli käyntiin. Monen harrastajan alkuverryttely jää tuohon puolijuoksuun kenttää etsien. Ensimmäisen syötön jälkeen olkapää saattaa ilmoittaa kireydestään ja kovan rystypalautuksen jälkeen voi kyynärvarren lihaksissa tuntua epäilyttävää kipuilua. Tai verkolle juoksu päättyy nilkan vihlaisuun.

Näitä vaivoja on helppo ennalta ehkäistä oikeanlaisen alkuverryttelyn avulla. Verryttelyn tavoitteena on lämmittää lihakset ja nivelsiteet vastaanottamaan tennistunnin haasteet. Tutkimusten mukaan verryttelyn ja lihasten aktivoinnin avulla voidaan välttää akuuttien ja rasitusvammojen esiintyvyyttä jopa 80 prosenttisesti!

Lämmitä lihakset aktivoimalla verenkierto. Lämmön saat kehoon kevyellä hyppelyllä, hölkällä tai hyppynarulla. Muutama minuutti riittää saaman hien pintaan. Lämmittelyn jälkeen on hyvä saada kehon nivelet ja lihakset joustaviksi. Venyttelyn avainliikkeet ovat hyvä kohdistaa olkapään ja alaselän-lonkan alueelle nilkkoja unohtamatta.

Tee edes nämä liikkeet:

  • olkapään pyöritykset molempiin suuntiin
  • ranteen/kyynärvarren kierrot mailaa kiertämällä/palloa pompottamalla
  • lonkan kierrot auki eteen ja taakse
  • lonkan koukistajien venytys ja takareiden/pohkeen venytys ja etu-takareiden venyttelyt selän kierroilla
  • pohkeiden –nilkkojen liikkuvuus

Seuraavalle tennistunnille kannattaa tulla 5-10 minuuttia aiemmin ja varata tuo aika kehon valmistautumiseen lämmittämällä lihakset ja notkistamalla nivelet.

Kokeile ja huomaa ero kehon liikkuvuudessa ja pelivalmiudessa!

Jos vammoja kuitenkin ilmenee niin ota yhteyttä Talin Tenniskeskuksessa toimivan Fysioterapia Teramuksen tennikseen erikoistuneisiin fysioterapeutteihin saadaksesi hoitoa vaivoihin tai lisäohjeita kehonhuoltoon.

Teksti ja kuvat
Urheilufysioterapeutti Tytti Nuoramo