Etusivu > Ajankohtaista > HVS-Tenniksen aikuisvalmentajissa erilaisia persoonia, mutta rakkaus lajiin korostuu

HVS-Tenniksen aikuisvalmentajissa erilaisia persoonia, mutta rakkaus lajiin korostuu

Tällä kaudella HVS-Tenniksen viikoittaisessa aikuisvalmennuksessa on melkein 700 pelaajaa. Tämän lisäksi erilaisilla kursseilla, klinikoilla ja pelitapahtumissa käy vuosittain satoja osallistujia. Kyse on siis varsin laajasta toiminnasta, joka ei pyöri itsestään. Tarvitsemme suomalaisen harrastetoiminnan mittakaavassa varsin suuren valmentajaringin. Alkavan kauden kunniaksi on esittelyssä HVS-aikuiskoutsit –  hieman heidän taustoistaan, harrastuksistaan ja ajatuksistaan. Vastausten perusteella voi todeta, että valmentajamme tulevat hyvinkin erilaisista oloista, harrastavat kaikkea maan ja taivaan väliltä ja ovat toisistaan eriäviä persoonia. Yksi asia kuitenkin korostui vastauksissa eli rakkaus lajiin, rakkaus tennikseen.

 

Kuka on kovin kentällä

Kaikki valmentajamme ovat harrastaneet tennistä lapsuudesta asti, ja osa on jopa menestynyt erittäin hyvin. Tällä hetkellä ”kovimmat pelaajat”, Aleksi Tuukkanen, Leevi Säätelä ja Mikko Rouvala, pelaavat kilpaa kansainvälisesti Futures-tason ja kansallisesti Suomen kärkitason kilpailuissa. Reijo Tuomola on edustanut Suomea jo juniorivuosinaan, mutta myös Davis Cupissa.  Reijon lisäksi Mari Määttänen, Pasi Haverinen, Saku-Petteri Siivonen, Aleksi Tuukkainen ja Leevi Säätelä ovat edustaneet Suomea juniorimaajoukkueissa. Juhani Mäkisen pitkä kilpaura on myös ollut menestyksekäs ja hänen paras ATP-sijoituksensa oli alle 800. Taiviksen nelinpeli-iltojen isä, Jermo Kinnunen, pelasi 80-luvulla A-luokan kärjessä. Monitoimimies Repe Jokinen pelasi nuorempana yliopistotasolla Yhdysvalloissa ja on toiminut jopa Davis Cup-joukkueen kapteenina. Jos lasketaan valmentajien saavuttamat SM-mitalit yhteen, on helpompi puhua muovikassillisista kuin yksittäisistä mitaleista.

Miten meistä tuli valmentajia

Meistä tuli muurareita, taksikuskeja, suutareita, yksinhuoltajaäitejä, autokauppiaita. Meistä tuli lääkäreitä virkamiehiä, vääpeleitä… Ei Anssi Kela sentään tennisvalmentajaa tutussa kappaleessaan mainitse, mutta meillä asia osittain meneekin toisinpäin. Puutavaranmyyjästä tuli tennisvalmentaja. Pienistä pisteestä universumissa (arvatkaa kenen vastaus!) tuli tennisvalmentaja. Kauppatieteen maisterista, insinööristä, kuorma-auton kuljettajasta, toimistotyöntekijästä tuli tennisvalmentaja. Tietysti myös valmentajaksi opiskelevasta tuli tennisvalmentaja. Tulipa valmentajamme työtaustaltaan mistä tahansa, yhdistää meitä kaikkia kuitenkin vahva koulutus nykyiseen ammattiimme.

Tenniksen ohella ehtii pelata muutakin

Yllätys ei ole se, että kaikki valmentajat harrastavat tai ovat harrastaneet urheilua hyvin monimuotoisesti. Erityisesti mailapelit ovat olleet suosiossa. Viikoittaisiin lajeihin kuuluvat mm. salibandy, golf sekä uutena lajina padel. Tenniksen valmentaminen on fyysisesti rankka ammatti, joten positiivista on se, että useat valmentajat huoltavat vartaloaan mm.  jumpan, joogan, lenkkeilyn ja uimisen avulla.

Esikuvat ovat tärkeitä

Valmentajat tarvitsevat esikuvia. Ainakin jotain on kansallisessa valmennuksessa onnistunut, sillä useampi vastanneista mainitsi esikuvakseen oman entisen valmentajansa. Aleksin mukaan hänellä on monia valmentajaidoleita, joista suurin osa ollut omia valmentajia. Hän halusi kuitenkin nimetä erikseen HVS-Tenniksen valmentajan Pasi Virtasen sekä ulkomailta Brad Gilbertin. Pasi totesi kunnioittavansa suuresti entistä huippupelaajaa Magnus Normania.

Repe totesi tuttuun, lakoniseen sävyynsä, seuraavaa: ”Ihailen monien nuorten intoa ja jaksamista. Idoli-osastolla olisi paikka vapaana, Pasi Virtanen ja Antti Tuomi ovat tehneet hyvää valmennusta vuosia, mutta että idoleita…”

Mari on asunut suuren osan elämästään ulkomailta ja samalla saanut sieltä paljon vaikutteita. aikuistenniksen suuri vaikuttaja hänelle on ollut Marty Rothfels, joka on antanut avaimet tennisvalmennukselle silloin, kun Mari aloitti valmennuksen suoraan USA:n yliopistosta valmistuttuaan. Kilpavalmentajista Mari haluaa nostaa esille Patrick Mouratogloun Ranskasta.

Wuorisen Janne ihmettelee edelleen, miten valmentajaidoli junioriajoilta, Otto Kankkunen Savonlinnasta, kesti Jannea ja muita junioreita kaikki junnuvuodet. Toinen Janne pääsi jo ensimmäisessä kesätyöpaikassaan paraatipaikalta seuraamaan Hedmanin Hessun sekä Jarin innostunutta ja motivoivaa valmennustyyliä Lohjansaaressa. Myös Rannan Pöntti omalla valtavalla persoonallaan sai kehuja. Janne mainitsi myös valmentajan tenniksen ulkopuolelta. Edesmennyt koripallon lajilegenda, Seppo Sonkeri, veti aikoinaan Kauniaisissa todella laadukkaita treenejä Kasavuoren yläasteen oppilaille toimiessaan samalla Helsingin Panttereiden päävalmentajana.

Bravuurit kentällä

Suosikkilyöntejä valmentajilla oli monia: Rysty etukenolla (Pasi H), Vasurin slice-syöttö kakkosruudun ulkokulmaan (Janne K-H), Rysty (Aleksi), Kämmen juoksusta pitkin linjaa (Repe), fore winner (Juhani), Nousevaan palloon nopea linjalyönti (Leevi), Kämmenvolley (Mari), rystysmash (Janne W). Anastasiia sanoi pitävänsä kaikista lyönneistä.

Kysyimme lopuksi vielä valmentajien mottoja elämään ja tennikseen:

Aleksi – 1. Seize the moment! 2. Winning ugly!

Anastasiia – Life isn’t about finding yourself, life is about creating yourself.

Repe – Aim High Stay Low!

Pasi H – Ole läsnä!

Juhani – Teen työtä elääkseni, ei päinvastoin!

Leevi – Hyvä kiertää!

Mari – Dream big! And hard work pays off. Remember to enjoy the learning process to the fullest.

Janne W – Voittaminen on keskimäärin mukavampaa kuin häviäminen.

Janne K-H – Kyllä asiat suttaantuu!

HVS-Sanomien seuraavassa numerossa Repe paljastaa, miten aikuisvalmennuksemme luo nahkaansa parasta aikaa. Repe kertoo, kuinka oman koulutuksemme avulla pyrimme yhdistämään valmennusmetodejamme niin, että suurten linjojen raameissa valmentajien yksilölliset valmennusajatukset tuovat lisäarvoa pelaajan kehittymiselle.

Janne Kesti-Helia
Aikuisvalmennusvastaava, Tali