Etusivu > Ajankohtaista > Harjoituspäiväkirjan pitäminen on kannattavaa

Harjoituspäiväkirjan pitäminen on kannattavaa

Kirjoittaja Petra Puheloinen:
Olen entinen Suomen naisten kaksinpelin ranking ykkönen, ja WTA-listan paras sijoitukseni kaksinpelissä on 412. Rakastan liikuntaa ja huippu-urheilua ja kirjoitan harrastuksena huipputennikseen keskittyvää blogia. Blogi löytyy helppoajakivaa.blogspot.com
Nyt minulla on ilo ja kunnia saada kirjoittaa tennisaiheisia artikkeleita HVS-Verkkosanomiin.

Otin heti harjoituspäiväkirjan käyttöön

Olen pitänyt harjoituspäiväkirjaa ihan pienestä pitäen. Itseasiassa muistelen, että joku valmentaja suositteli minulle harjoituspäiväkirjan pitämistä, joten ryhdyin heti tunnollisesti kirjaamaan kaikki harjoitukset ylös tämän neuvon saatuani jo 11-vuotiaasta saakka. Harjoituspäiväkirjaan kirjasin tuosta ajasta lähtien kaikki harjoitukseni aina kilpailu-urani päättymiseen asti. Harjoituspäiväkirjoja ehti siis kertyä useampia.

Harjoituksista kirjattiin ylös pääasiassa vain harjoitustunnit

Harjoitusten kirjaamisen sisältö vaihteli ja aluksi olin niin tarkka, että kirjasin ylös kaikki ne treenit mitä kentällä oli harjoitustunnin aikana tehty ja kenen kanssa, sekä luonnollisesti harjoitusten keston.

Vanhemmalla iällä harjoituspäiväkirjaan tuli kirjattua ylös vain harjoitusten kestot ja se, että kenen kanssa harjoitustunti oli ollut.

”Huonot” harjoitustunnit jäivät harjoituspäiväkirjan ulkopuolelle

Olin tenniskentällä niin vaativa itseäni kohtaan, että mikäli koin, että harjoitustunti oli ollut ”huono”, niin jätin harjoituksen kokonaan kirjaamatta harjoituspäiväkirjaani.

Sunnuntai-iltaisin tein yhteenvedon

Jokaisen harjoitusviikon jälkeen vielä tarkastelin, että kuinka monta tuntia hyviä harjoituksia oli tehty.

Kirjaa ylös myös kilpailutulokset

Harjoituspäiväkirjan pitäminen on kannattavaa. Harjoitusten ylöskirjaamisen ohella kirjasin kaikki kilpaotteluni ylös kilpailuvihkoihin. Harjoitusviikkoja ja kilpailuiden tuloksia vertailemalla voi havaita syyt siihen, miksi joku kilpailu on mennyt hyvin tai huonosti. Onko tullut treenattua liikaa tai liian vähän? Onko tehty raskasta fysiikkatreeniä liikaa ennen kisoja? Jne.

Harjoituspäiväkirjoja luettu myöhemminkin uteliaisuudesta

Joskus myöhemmin, kun tarkastelin harjoituspäiväkirjoja kilpailu-uran jälkeen, huomasin, että kyllä harjoitustuntimäärät olivat aika kovia jo heti pienestä pitäen. Se johtui yksinkertaisesti siitä, että rakastin harjoittelua. Edessä oleva kilpailu oli aina tavoite, (joskus pidin sitäkin vaan harjoitteluna), ja kilpailua varten oli kiva harjoitella kovasti.

Todellisia harjoitusmääriä ei kerrottu muille

Muistan vieläkin lapsuusvuosiltani sen, että jokaisen Tennisliiton leirille kutsutun pelaajan tuli kertoa harjoitusmääristään viikkotasolla. No, kilpailuhenkisenä, pidin harjoituspäiväkirjani todelliset tuntimäärät tiedossa vain itselläni. Eihän kilpailijoille kaikkea tullut paljastaa.

Harmi vaan, että harjoituspäiväkirjat on jo poisheitetty

Aikuisiällä nuo harjoituspäiväkirjat on tullut jo harmikseni heitettyä pois. Niitä voisi olla ihan kiva vieläkin aina joskus silmäillä.

Pidän edelleen liikuntapäiväkirjaa

Tuo harjoituspäiväkirjan pitäminen on jäänyt kuitenkin tavakseni edelleen.

Nykyään merkitsen aina kaikki liikuntani kalenteriin ja viikon lopulla teen yhteenvedon, että kuinka paljon on tullut liikuttua. Seuraan aktiivisesti myös sykkeitä liikkuessani.

Petra Puheloinen