Etusivu > Ajankohtaista > ”Tennis on meidän koko perheen yhteinen harrastus”   Haastattelussa vapaaehtoisista HPP Openissa vastaava Minna Ollikainen HVS

”Tennis on meidän koko perheen yhteinen harrastus”   Haastattelussa vapaaehtoisista HPP Openissa vastaava Minna Ollikainen HVS

Into tennikseen syttyi kesäleirillä

Minna tarttui tennismailaan jo varhaisella iällä. ”Olin tv:stä nähnyt pelejä ja siitä innostuneena pyysin päästä pelaamaan. Isä ilmoitti minut viikon tennisleirille. Siellä oli niin hauskaa, että halusin olla toisenkin viikon. Tarkkaa ikää en muista mutta ala-asteella olin”, Minna kertoo.

Tennis tärkeä harrastus koko perheelle

Väliin on mahtunut useamman vuoden tauko, mutta innostus lajiin syttyi uudelleen n. 15 vuotta sitten. Aktiivisesti ja monipuolisesti vapaa-ajallaan liikkuva Minna pelaa edelleen tennistä viikoittain yhdestä kolmeen kertaan. ”Tennis on meidän koko perheen yhteinen harrastus”, Minna kertoo. Niin puoliso Pyry (joka nykyään on tuttu näky valmentajana Taiviksen kentillä, ja jonka moni muistaa Suomen parhaimmistoon kuuluvana HVS:n tennisjuniorina) kuin molemmat lapsetkin pelaavat aktiivisesti tennistä. Elämä Minnan mukaan pyöriikin heillä paljolti tenniksen ympärillä. Ja miksi ei pyörisi? ”Tennis on kiva laji, haastaa niin kroppaa kuin mieltäkin. Tennis on sosiaalista, aktiivista ja iloista. Tennistä on myös kiva seurata tv:stä tai livenä paikan päällä”, Minna toteaa tenniksen hyvistä puolista.

Toinen kerta HPP Openin turnausjärjestelyissä mukana

Marraskuun alussa Talin tenniskeskuksessa järjestettävässä miesten ammattilaisturnauksessa, HPP Openissa, jossa pelaavat kaikki Suomen tämän hetken parhaat pelaajamme, Minnan tehtävänä on vastata vapaaehtoisista. Tämä on hänen toinen kertansa olla HPP Open-turnauksen järjestämisessä. Itse turnausta hän on toki ollut useammankin kerran jo aiemmin katsomassa. Vapaaehtoisia turnaukseen tulee HVS:n lisäksi myös muista tennisseuroista. Valmistelut vapaaehtoisten koulutuksiin ja informointiin liittyen aloitettiin n. muutama viikko ennen turnauksen alkua. Yhdessä mietitään mihin rooliin kukin parhaiten sopisi ja kuinka paljon kuhunkin rooliin tarvitaan vapaaehtoisia. Pallohenkilöillä ja linjatuomareilla oli omat koulutuksensa ja vetäjänsä, ja Minna puolestaan vastasi muista vapaaehtoisista ja heidän informoimisestaan sekä kouluttamisesta tehtäviinsä ennen turnauksen alkua.

”Jokainen vapaaehtoinen tietää ennen turnausta omat tehtävänsä ja työaikansa ja ne käydään jokaisen kanssa henkilökohtaisesti läpi”, Minna kertoo.

Vapaaehtoisten joukkoon mahtuu niin konkareita kuin aivan keltanokkiakin, joten perusperiaate on ollut, että yhtä aikaa tehtävissä on kokenut ja ensikertalainen, joka saa tarvittaessa neuvoja ja varmuutta omiin tehtäviinsä kokeneemmalta.

Minkälaisia ovat turnausviikkopäiväsi vapaaehtoisten parissa?

”Tähän kun osaisi vastata etukäteen. Se on pitkälti asioihin reagoimista, auttamista, ohjaamista jne. Jokaisen turnauspäivän aluksi käymme yhdessä projektipäällikkö Katariinan kanssa läpi päivän tulevat tapahtumat. Tämän jälkeen käyn eri tehtävissä olevien vapaaehtoisten kanssa päivän kulkua läpi, viime hetken ohjeistusta, mahdollisia muutoksia kokoonpanossa jne. Pyrin olemaan paikan päällä tukena ja apuna, saatan hoitaa itse jotain tehtävää. Ensimmäistä kertaa töihin tulevan vapaaehtoisen pyrin ottamaan henkilökohtaisesti vastaan ja opastamaan hänelle suunniteltuun tehtävään”, Minna selventää päivien kulkua.

Mitä HPP Openin vapaaehtoisilta sitten odotetaan?

”Vapaaehtoisilta ei edellytetä muuta kuin heittäytymiskykyä ja iloista mieltä. Meiltä saa tarvittavan koulutuksen. Olemme ilmoittautumisvaiheessa pyytäneet vapaaehtoisia laittamaan itselle sopivia työaikoja ja niiden mukaan pyrimme myös toimimaan. Toki viikon aikana tulee eteen äkillisiä ja ennakoimattomia tilanteita mutta aina niistäkin selvitään”, Minna kertoo.

”Pääasia on, että nautitaan hyvästä tenniksestä ja pyritään yhdessä luomaan ikimuistoinen tennistapahtuma, niin pelaajille, katsojille kuin vapaaehtoisillekin”, Minna selventää turnauksen merkitystä jokaiselle.

Osa HaPPY Crew:ta

”Osana HaPPy Crew´ta vapaaehtoiset pääsevät nauttimaan ainutlaatuisesta tenniselämyksestä ja tutustumaan uusiin samanhenkisiin ihmisiin”, Minna kertoo.

”Talissa on hieno tunnelma ja jokaiselle mielekästä tekemistä. Meille on myös todella tärkeää, että vapaaehtoinen viihtyy tapahtumassa, joten olemme tänä vuonna panostaneet vapaaehtoisten HaPPy Crew kokemukseen. HaPPy Crew perustuu yhdessä tekemiseen ja tenniksen ilon jakamiseen”, Minna jatkaa.”

Kuka voittaa HPP Openin tänä vuonna?

Suomalaisten tennispelaajien menestys on aina sykähdyttänyt Minnaa ja toiveissa onkin, että finaaleissa tänäkin vuonna ainakin toinen osapuoli on suomalainen.

 Petra Puheloinen,