Etusivu > Ajankohtaista > HVS Esikilpa – lyhyt historia ja pitkä tulevaisuus

HVS Esikilpa – lyhyt historia ja pitkä tulevaisuus

HVS esikilvan lyhyt historia ja pitkä tulevaisuus

Tällä kaudella Taiviksen ja Talin tennishalleissa on harrastaneet tennistä ennätykselliset reilut 600 alle 10-vuotiasta lasta. Tästä porukasta noin puolet ovat vielä alle kouluikäisiä. Lapset harjoittelevat yhdestä viiteen kertaan viikossa riippuen lasten iästä, innosta ja pelitasoista. Tästä porukasta osa on valittu aina vuodeksi kerrallaan tutustumaan polkuun kohti kilpatennistä — HVS-esikilpaan. ”Esikilpa sai alkunsa, kun huomasimme sille olevan tarvetta. Haluamme innokkaimmille pelureille ympäristön, jossa saavat tarvitsemaansa haastetta. Seurana tarjoamme jokaiselle jäsenelle omalle tennikselleen sopivaa polkua, ja esikilpa on yksi poluista”, kommentoi Anders Wallén, joka on ollut kehittämässä alusta alkaen HVS:n uutta tulemista lasten tenniksessä.

Virallisesti kausi 2018-19 on esikilvalle toinen. Sen piirissä harjoittelevat 2009-2013-syntyneet juniorit käyvät sekä Talissa että Taiviksessa kahdesta viiteen kertaa viikossa harjoituksissa. Sen lisäksi he osallistuvat leiripäiviin, turnauksiin ja muihin tennistapahtumiin. Jo lyhyen esikilvan historian aikana juniorit ovat pelanneet jo useita turnauksia kotimaassa ja osa lapsista ovat käyneet jo tunnustelemassa otteluita kansainvälisillä kentilläkin. Yhteistyö Tukholmalaisen KLTK-seuran kanssa on lähtenyt hyvin liikkeelle ja keväällä osa nuorista pääsee Tukholmaan jo toista kertaa seuraotteluun. Syksyllä KLTK vieraili myös Talissa. Kevään aikana esikilpa kokeilee myös uuden harjoitusympäristön Kroatiassa. ”Olen tosi tyytyväinen esikilpalaisten kilpailuaktiivisuudesta. Sellainen tunne että lähes kaikki, jotka ovat valittu esikilpaan, pitävät otteluiden pelaamisesta todella paljon”, kertoo Timo Kunnas, joka vastaa HVS:n esikilpavalmenuksesta.

Kansainvälisyys avartaa

HVS:n U10-filosofiaa on avattu jo vanhempainoppaassa. Seura on rakentanut omaa linjaansa viimeiset vuodet. Suurena vaikuttajana on ollut brittiläinen Mark Tennant, jonka kanssa HVS aloitti yhteistyön kolme vuotta sitten. ”Mark on alansa kovimpia nimiä maailmassa. Olemme tarvinneet häntä näyttämään suuntaa ja luomaan ammattimaista otetta lasten tenniksen”, toteaa Wallén, joka U10:n vastuuhenkilönä on lähes viikoittain Tennantiin yhteydessä. Lisäksi vahvistusta filosofiaan on haettu Belgiasta ja Kroatiasta. HVS U10-valmennustiimi on aktiivisesti halunnut kehittyä ja löytää juuri meidän kulttuuriin sopivia työkaluja nuorten tenniksen kehittämiseksi mutta ennen kaikkea lajin kasvattamiseksi suomessa.

Ennen esikilvassa aloittamistaan Kunnas kiersi kahdeksan vuoden aikana maailman kovimpia 14-vuotiaiden junioriturnauksia Euroopassa. ”Vahvimpana kokemuksena sieltä koin, ettei meidän kannata ottaa mistään maailman yhdestä tennismaasta jotain tiettyä kopiota meidän tenniskulttuuriin, vaan ottaa eri maista meidän maahan ja meidän resursseihin sopivia palasia ja koota niistä hyvä kokonaisuus. Jokainen nuori on kuitenkin yksilö ja heitä pitää käsitellä sen mukaisesti ihmisinä. Jokaisen valmentajan pitää kuitenkin saada valmentaa omilla vahvuuksillaan ja filosofiallaan. Sitä on muiden syytä kunnioittaa. Tapoja valmentaa on monia. En usko, että on yhtä oikeaa tapaa”, miettii Kunnas.

Suomi on pieni tennismaa, mutta viime vuosina Suomesta on harrastajamääriin verrattuna noussut hyviä junioriyksilöitä maailman kovaa menevään tennisjunaan. ”Varmasti pystytty löytämään juuri ne lapset, joilla löytyy se oma palo urheiluun ja tennikseen. Pystytty entistä enemmän panostamaan yksilöihin ja heidän tarpeisiinsa harjoitella ja kilpailla niin kotimaassa kuin ulkomailla. Se on yksi pienen tennismaan mahdollisuuksista taistella isoja vastaan. Junioreiden vanhempien roolilla ja mahdollistamisella ollut erittäin suuri merkitys kehityksessä”, arvioi Kunnas.

HVS U10-valmennustiimin tavoitteena on kehittyä jokainen päivä, viikko, kuukausi ja vuosi. Asenne pitää olla, että jokainen päivä voi oppia jotain ja opettajina toimivat usein lapset. Syntyy vuorovaikutus ja nälkä tehdä tennistä ja urheilua lisää. Valmentajat tekevät suurimman työnsä opetellessaan tuntemaan lapset yksilöinä ja ymmärtämään heidän tarpeitaan pieninä urheilijan alkuina ja ihmisinä. Empatiakyky on suuressa roolissa, kun aletaan auttamaan toista kokonaisvaltaisesti. ”Euroopan kovimmissa turnauksissa sain tavata hienoja valmentajia, jotka luottivat ihan tavallisiin lapsiin ja antoivat heidän onnistua ja epäonnistua. Heillä oli taitava kyky löytää lapsista ensiksi vahvuudet ja vasta sen jälkeen mahdollisia puutteita. Se on varmasti yksi tekijä miksi menestyvät juniorit pelaavat hyvällä itseluottamuksella ja kehittyvät nousujohteisesti. Kovimmissa turnauksissa vallitsee positiivinen ilmapiiri, vaikka taistelu lasten kesken on kovaa. Sitä haluamme nähdä HVS:ssa jo pienestä lähtien. Usein törmään aikuisiin, jotka näkevät nuoressa pelkät lyönnit ja persoonalliset tyylit. Ei nähdä tennistä kokonaisuutena, johon yhdistyvät mm. pelaajan taito käsitellä palloa pelin eri osa-alueilla, pelaajan tunteet, intohimo, tahtotila ja fyysiset valmiudet. On helppoa iskeä helposti havaittaviin asioihin tenniksessä. Kansainvälinen tennisjuna menee todella lujaa, mutta uskomme systemaattisuuteen ja kokonaisuuteen emmekä pelkkään yhteen yksityistuntiin, jossa valmentaja yrittää taivuttaa asioita hetkessä lapselle ja hänen vanhemmilleen helposti havaittaviksi ja hienolta näyttäviksi yksityiskohdiksi”, painottaa Kunnas HVS:n esikilpalinjaa.

Urheilu ohjaa toimintaa

Esikilvan tehtävänä on valmistaa nuoria tyttöjä ja poikia tenniksen kilpataipaleelle. HVS:n yksi vahvuuksista on jo nyt mutta tulee olemaankin se, että pystyy tarjoamaan eri tasoisille kilpailijan aluille toimintaa. Kaikilta ei vaadita huippupelaajan polkua. Sellainen polku kuitenkin on ja pitää olla HVS:n tavoitteena. Toiminta tulee lähteä huippu-urheilijan lähtökohdista ja sellaisia tyyppejä seura pyrkii etsimään ja jalostamaan. Antaa mahdollisuuden nuorelle 5-vuotiaalle edetä koko polku kansainvälisille kentille. Se miten tämä saavutetaan, on tärkeää löytää niitä oikeanlaisia tyyppejä tenniksen pariin jo nuorena. ”Liikkumiseen hurahtaneet lapset ovat niitä, joilla on mahdollisuus edetä pitkälle. Hurahtaneilla on yleensä paljon liikuntaa taustalla nuoresta iästä huolimatta, ja tämä näkyy tennistreeneissä. Into liikkumiseen on ehdotonta ja sen näkee sitten, että muuttuuko into intohimoksi tenniksen parissa”, kiteyttää Wallén.

Esikilvan tavoitteena on nostaa jokainen vuosi tasoa. Se pitää sisällään lapsen ja perheen urheilullisen taustan, lapsen intohimon urheiluun ja tenniksen pelaamiseen, vanhempien sitoutumisen ja vastuun lapsen monipuolisten liikuntataitojen mahdollistamiseen. Samalla valmentajat pyrkivät päivittäin kehittymään ja pyrkivät sitä kautta mahdollistamaan nuoren urheilu- ja tennistaitojen kehittymisen. Pysyminen kansainvälisessä valmentajakehityksessä on ensiarvoisen tärkeää. ”Nuoren varhaisnuoruudessa hankkimat monipuoliset liikuntamäärät ovat avainasemassa. Se jää meidän vanhempien ja valmentajien vastuulle. Toimimme mahdollistajina siihen, että nuorella on 15-vuotiaana halutessaan mahdollisuus yrittää saavuttaa unelmiaan tenniksessä. Jos monipuoliset liikuntatunnit ovat jääneet nuoruudessa tekemättä, on epätodennäköistä saavuttaa lajin optimaalista huippua. Kun treeni ja kilpailumäärät nousevat ja pohjat eivät ole kunnossa, kroppa ei kestä rasitusta ja usein myös kehitys ei etene toivotulla tavalla, kun vauhti pelitilanteissa nousee”, harmittelee Kunnas.

Taistelu Fortnitea vastaan

Tietokonepelit ovat selkeästi yksi pahimmista vastustajista tällä hetkellä ja tulevaisuudessa huippu-urheilijaksi kasvamista vastaan. Pelit kehittyvät yhä hienoimmiksi ja addiktoivimmiksi. Joissain tutkimuksissa esimerkiksi Fortnite-peliä on verrattu jopa huumeeksi. Ne usein ovat juuri sitä ajanvietettä, mikä laskee monipuolisia liikuntamääriä radikaalisti. Lisäksi on huomattavaa, että se laskee usein myös urheilullista tahtotilaa, urheilusta saatua hyvänolontunnetta, nälkää kehittyä ja lyhentää vastoinkäymisten sietotilaa esimerkiksi tenniskentällä. ”Emme tule kieltämään junioreittemme tietokoneenpelaamista tulevaisuudessa, mutta tulemme toivomaan vanhemmilta selkeää valvontaa pelaamiseen. Varsinkin niiden kohdalla ketkä valitsevat urheilevalle nuorelle esikilvan. Uskomme että tällä on suuren suuri merkitys juniorin urheilijaksi kehittymiseen. Jos lapsi pelaa tietokonetta ja kännykkäpelejä paljon, ei HVS:n esikilpa ole tulevaisuudessa se oikea paikka”, sanoo Kunnas.

Systemaattisesti ja hitaasti kiiruhtaen

Jo lähitulevaisuus näyttää HVS:n esikilvassa lupaavalta. Seuran toiminnassa on mukana paljon urheilullisten perheiden lapsia. Se on ollut selkeästi havaittavissa, kun on seurattu pienten lasten tennistunteja. Harjoitusten selkeänä tehtävänä on varmistaa lapselle tennikseen vaadittavia lajitaitoja. Motoristisia-, koordinatiivisia ja pelitaitoja. Niiden perustaitojen oppiminen antaa hyvät eväät tennikselle ja muillekin lajeille. Valmentajat pyrkivät vuosittain etsimään lasten joukosta niitä tyyppejä, joille esikilpa voisi olla hyvä vaihtoehto. Seuratessaan valmentajat käyttävät seuraavia seikkoja: lapsen oma aito into liikkumiseen ja urheilemiseen. Into pelin pelaamiseen. Keskittymiskyky ja parityöskentelytaito. ”Pidämme sitä kaikkein tärkeimpänä, että lapsen oma into on korkeampi kuin vanhempien. Vanhempien into on tärkeää mutta se ei saa olla korkeampi kuin lapsen. Seuraamme myös tätä seikkaa, kun valitsemme pelaajat esikilpaan”, toteavat Kunnas ja Wallén.

Kilpaileminen on suuri osa esikilvan toimintaa. Seuran omat Rush Slam-pelitapahtumat ovat toimineet ja tulevat vielä vahvemmin toimimaan pienimpien junioreiden ponnahduslautana tenniksen kiehtovaan kilpamaailmaan. Ketään lasta ei painosteta kilpailuihin, mutta kannustetaan kovasti osallistumaan. Ottelut ovat usein se paras tapa oppia. Se ohjaa lapsen motivaatiota harjoitteluun ja lisää nälkää kehittyä. Valmentajat ottavat myös huomioon, että lapset ovat erilaisia. Toisilla lapsilla on vahvempi voittamisen halu kuin toisilla. Toiset lapset kokevat kilpailutilanteen eri tavalla kuin toiset. Kaikkia kunnioitetaan ja annetaan rauhassa kypsyä.

Esikilpa pyrkii ensi syksynä panostamaan entistä enemmän lasten fyysiseen ja urheilulliseen kehitykseen. Kaikkiin tennisharjoituksiin sisältyy vahvasti oheisharjoittelu. Saada nuorille se ajatus, että oheisharjoittelu on tennisharjoittelua eikä mikään erillinen asia. Pyrkimys lisätä lasten yksilöllistä seurantaa ja antaa eväitä niiden asioiden parantamiseen. Tavoitteena on auttaa lasten vanhempia ravintotietämyksessä, levon merkityksessä ja ohjeistaa näiden asioiden vastuunotossa. Pyrkimys on tuoda Taliin myös monilajisuutta varsinkin niille nuorille kilpureille, joilla ei toista lajia ole tai se ei ole mahdollista. ”Iso vahvuutemme on, että juniorit pääsevät usein harjoittelemaan jo iltapäivisin koulun jälkeen. Tämä antaa mahdollisuuden harjoitella toista lajia vielä samana päivänä. Kannustamme nuoria harjoittelemaan tenniksen lisäksi useampaa lajia”, kertoo Kunnas.

Lapset ovat esikilvassa maksimissaan 5-vuotta. Aloittavat aikaisintaan 5-vuotiaina ja siirtyvät kilpavalmennukseen 10-11-vuotiaina. Tavoitteena on, että jokainen vuosi taso kovenee ja kriteerit nousevat HVS:n kilpatenniksessä. Kilpavalmennuksessa olevat valmentajat ovat valmiita ottamaan vastaan porukan, joita alkaa viemään seuraavat 4 vuotta kohti kansallista ja kansainvälistä kilpapolkua. Jokaiselle nuorelle löytyy oma polkunsa ja mahdollisuus saavuttaa omat maksiminsa tennispelaajana. Noin 15-vuotiaana on yleensä jo aika hyvin pelaajan, vanhempien ja valmentajien tiedossa millainen kunkin pelaajan tennistiestä tulee.

”Olen erittäin ylpeä koko HVS:n U10-valmennustiimistä. Ilman heitä ei meillä olisi yli puolta tuhatta lasta liikkumassa viikoittain. Pyrimme rakentamaan myös esikilvan valmennustiimistä niin vahvan kuin mahdollista. Siinä yhdistyvät luotettavuus, intohimo, energisyys, tahto kehittyä ja ennen kaikkea halu auttaa nuoria hyviksi urheilijoiksi, tennispelaajiksi ja hienoiksi ihmisiksi”, päättää Kunnas.

HVS-VerkkoSanomat

Ilmoittautuminen ensi kauden toimintaan avautuu huhtikuussa 2019 www.hvstennis.fi/kausihaku.