Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Mielikuvissa on poweria

Repen palsta: Mielikuvissa on poweria

HVS Aikuisvalmennukseen haetaan pelilähtöistä näkökulmaa

HVS:n Aikuisvalmennuksessa olemme asettaneet tavoitteeksi, että opetamme ja harjoittelemme tennistä pelilähtöisesti. Tekniikoita käsitellään pelin ”sisältä”; yksittäinen lyönti on ratkaisu pelitilanteeseen. Tilanteet jaetaan kolmeen ryhmään: 1. Takakenttäpeli, 2. Syöttö/palautus, 3.Verkkopeli. Valmentajien arvioinnin perusteella asetetaan ryhmäkohtaisia tavoitteita kullekin osa-alueelle. Kutakin osa-aluetta painotetaan kolmen viikon ajan.

Käytännössä muutos ei ole niin suuri kuin miltä se kuulostaa, nykyisinkin valmentajat arvioivat jatkuvasti ja treenaaminen on tavoitteellista. Linjaamalla opetusta saadaan parempaa systeemin hallintaa. Mutta edelleen ydinkysymys on: Miten tennistä opitaan? Oli systeemi mikä hyvänsä ja oli hauskaa tai vähemmän hauskaa, on ”opetamme pelaamaan parempaa tennistä”-lupauksessa pysymiseksi löydettävä vastauksia tähän kysymykseen.

Hannu Konttisen ja Janne Kesti-Helian yhteistyönä tehdystä ”IS Kesäsarjasta” on helppo innostua. Edempänä Janne kuvailee kesäsarjan syntyhistoriaa tarkemmin. Tähän juttuun on valikoitunut otos verkkopeliin liittyviä tilanteita ja kuvailut istuvat hyvin aikuisvalmennuksen Teach, Train, Play -mallin testijaksoon.

Mielikuvissa on poweria

Otavamedian Ajankuva-lehti haastatteli Hannu Konttista vuonna 2013. Konttinen puhuu paljon kuvien synnyttämistä mielikuvavirroista. Jokainen kokee kuvan omalla tavallaan. Konttisen mukaan henkilökohtaisten mielikuvavirtojen perustana on toisaalta yleisinhimillinen perimä, toisaalta henkilön oma kokemushistoria.  Siinähän se on, vastausta oppimisprobleemiin. Mielikuvaharjoittelu!

Hauskoissa piirroskuvissa ja kuvailevissa teksteissä pelitilanne heijastuu mielessä ”kankaalle” ja aivot alkavat koodaamaan toimintamallia. Mielikuvitus toimii kuin sisäinen simulaattori ja oikeastaan on suunnitteluhärveli!

Kokeilemalla oppii, miten mielikuvitus sopeutuu todellisuuteen. Virheitä tulee, totta mooses, mutta pikkuhiljaa löytyy tekemiseen tapoja, joissa on parempia toiveita onnistua. Kun mielikuvituksella valmistaudutaan tulevaan toimintaan, ollaan ajatustakin nopeampia. Ajatelkaas sitä.

Kaikki uusia juttuja treenanneet tietävät outojen liikkeiden töksähtelevän ensi alkuun. Mutta mekaanisesta liikkeiden toistamisesta kroppa harjaantuu, lyöntiliikkeet automatisoituvat asteittain. Löytyy osumaa, löytyy tasapainoa, jalkojen käyttöön tulee tuntumaa…pala palalta kokonaisuuden osaset putoilevat paikoilleen. Kun vaan jaksat hioa riittävästi juuri tätä kyseistä tilannetta ja selkeällä mielikuvalla siitä mitä haluaisit saavuttaa. Paljonko sitten on riittävästi? No tuota noin…se on aika paljon, ainakin enemmän kuin jonkin verran, eikä sekään aina riitä.

Palkintona sinnikyydestä nopeasti turhautuva järki lopulta vapauttaa järjen kehon liikkeiden mikromanageeraamisesta. Järjen äänelle löytyy parempaa käyttöä tennistaktiikan parissa. Alat ratkoa pelin kannalta tärkeitä kysymyksiä kuten: Minnekäs pistäisin seuraavan lyönnin tai millaista lyöntirumbaa vastustaja kehittelee Hiljainen keho hoitaa tekniset operoinnit mielikuvien virrassa seilaamalla.

”Evoluutioon kuuluvat virheet. Epäonnistu heti, menestyt nopeasti.” Konttinen tiivisti. Olen varma, että Hannu Konttinen oli tuosta oppinut myös tenniskentällä.

Janne Kesti-Helia keräsi vinkkejään kuvitettuun tennisarjaan

Janne Kesti-Helia tutustui vuonna 2016 edesmenneeseen Konttisen Hannuun 30 vuotta sitten tennisleirillä Kanariansaarilla.

”Siitä lähtien nautin hänen luotettavasta, pappamaisesta olemuksesta useita kertoja niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin”, muistelee Talin vastaava valmentaja Janne Kesti-Helia.

Monille Hannu oli tuttu näky, kun hän saapui tenniskentille moottoripyörällä tenniskassi selässään.

”Teimme viitisentoista vuotta sitten Hannun kanssa tennissarjiksen Ilta-Sanomiin. Kesäsarja asettui ajankohdallisesti Ranskan Avointen ja Wimbledonin väliin ja tarkoituksena oli perehdyttää tenniksensaloihin sekä sohvaperunat että lajia jo harrastavat. Olimme vuosien saatossa pelanneet paljon yhdessä ja jossain vaiheessa keksimme, että käyttämistäni tennisvinkeistä olisi kiva tehdä sarjakuva. Minulle se oli projektina erittäin antoisa ja opettava. Siinä sai nauraa paljon ja samalla kuulla Hannun ajatuksiaan mainosmaailmasta, maailman menosta ja elämästä muutenkin. Kiitos Hannulle niistä hetkistä!” Janne kertoo.

Tenniksen ABC

Pidä koko paketti kasassa

Pelin tuoksinassa iskee usein väsymys. Maila alkaa roikkua ja alat pelata palloa suorilta jaloilta, koska et jaksa pitää painopistettäsi alhaalla. Vaikka olisit kuinka väsy, pidä aina kyynärpäät edessä, mailasi kärki valmiina verkon yläpuolella ja painopisteesi alhaalla, kun odotat pallon tuloa. Ota mallia nyrkkeilijän käsien asennosta. Hänen ei kannata pudottaa hanskojaan alas, muuten tulee noutaja. Pidä siis paketti kasassa ja paina kyynärpäätäsi osumassa eteenpäin.

Syötöstä verkolle + Split Step

Näin nouset syötöstäsi verkolle: 1. Nosta pallo niin eteen, että pääset ponnistamaan eteenpäin syöttöliikkeesi yhteydessä. 2. Jatka liikkumalla verkkoa kohti parilla spurttaavalla askeleella. Kiihdytä suoraan pallon perään. 3. Hidasta vauhtia ja vaihda rullaaviin askeleihin. 4. Kun vastustajasi lyö palloa, vaihda Split Step -askellukseen niin että painopisteesi on leveästi askeltaen päkiöillä. Tässä asennossa liikkuen pääset paremmin käsiksi vastustajasi palautukseen, löipä hän palloa kohti, yrittäen ohitusta tai lobbia.

Nouse verkolle suoraan pallon perään

Verkolle on taktisesti järkevää nousta kun: 1. Oma syöttösi on niin tehokas, että vastustajalla on vaikeuksia palauttaa pallo (ks. kuva). 2. Vastustajasi syöttö on niin heikko, että pääset palauttamaan sen selvästi takarajan sisäpuolelta. 3. Vastustajasi peruslyönti on niin lyhyt, että pääset lyömään hyökkäyslyöntisi läheltä syöttörajaa. Riippumatta siitä, milloin aiot nousta verkolle, liiku suoraan lyömäsi pallon perään. Jos esimerkiksi syötät pallosi kohti kulmaa ja juokset keskirajalle, vastustajallasi on helpompi mahdollisuus ohituslyöntiiin pitkin linjaa.

Astu verkolla palloa vastaan

Pallot tulevat usein vauhdilla suoraan verkkopelaajaa kohti ja aikaa toimia on vähän. Monet oikeakätiset pelaajat reagoivat kämmenlyönnissä astumalla oikealla jalalla viistosti taaksepäin. Paino siirtyy osumahetkellä taaksepäin. Vaihtoehtoinen ja usein parempi sekä tehokkaampi tapa on astua vasemmalla jalalla viistosti eteenpäin ja painopistettä päästään siirtämään palloa vastaan. Tästä loppuasennosta pääset myös nopeammin takaisin valmiusasentoon, ja olet jälleen valmiina seuraavaa tilannetta varten.

Tekstit: Janne Kesti-Helia ja Repe Jokinen
Piirros: Hannu Konttinen